Guvernul va implementa o schimbare majoră în privința ajutoarelor sociale în 2024. Premierul a anunțat că ajutoarele unice vor fi eliminate, iar o nouă lege, inițiată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și adoptată de Parlament, a fost promulgată la începutul anului. Aceasta va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Legea are ca scop îmbunătățirea protecției beneficiarilor și standardelor pe care furnizorii de servicii sociale trebuie să le îndeplinească. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că nicio instituție socială nu va putea funcționa fără o verificare în teren de către inspectorii sociali. Furnizorii de servicii sociale vor beneficia de consiliere gratuită pentru a cunoaște toate obligațiile legale.

Va fi creat un registru național electronic pentru evidența persoanelor care beneficiază de servicii sociale și revizuit registrul electronic unic al serviciilor sociale. Aceste măsuri vor permite inspectorilor să acceseze în timp real datele necesare pentru verificări. Finanțarea serviciilor sociale va urma beneficiarul, asigurându-se o utilizare transparentă a fondurilor publice. De asemenea, se vor introduce sancțiuni penale mai severe pentru încălcările legii, cu amenzi de până la 100.000 de lei.

Noua legislație prevede sancțiuni mari pentru centrele care funcționează fără licență sau refuză accesul inspectorilor sociali. Parteneriatul cu Avocatul Poporului, biserica, cultele religioase, ONG-urile și societatea civilă va fi consolidat.

Începând cu 1 martie 2024, toate beneficiile sociale raportate la Indicatorul Social de Referință (ISR) au crescut cu 10,4%. ISR a fost majorat de la 598 lei în 2023 la 660 lei în 2024. Ca urmare, indemnizațiile și alte ajutoare sociale acordate prin Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Caras Severin au fost ajustate corespunzător. De exemplu, indemnizația minimă pentru creșterea copilului a crescut de la 1.495 lei la 1.651 lei, iar indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități au fost majorate proporțional.

Plata beneficiilor sociale aferente lunii martie 2024 se va efectua în aprilie 2024, cu excepția alocației lunare de plasament majorată, care va fi plătită în martie 2024.

Reprezentanții mediului de afaceri din Sălaj au cerut noilor administrații locale să analizeze cu atenție solicitările de ajutoare sociale. Aceștia au semnalat dificultăți în găsirea forței de muncă, deși județul are o rată mare a șomajului. Prefectul Sălajului, Dari Toma, a solicitat verificări lunare ale dosarelor de ajutor social, iar AJOFM Sălaj a subliniat că beneficiarii venitului minim garantat care refuză locurile de muncă vor fi decăzuți din drepturile financiare acordate de stat.

Aceste informații au fost furnizate de către: https://www.romaniatv.net/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.