Ministerul slovac al Apărării a anunțat astăzi că transferul de avioane de luptă MiG-29 și sisteme de apărare aeriană către Ucraina, efectuat anul trecut, este considerat un act de sabotaj și trădare din partea fostei conduceri a ministerului. „Noi, în calitate de Minister al Apărării, depunem o plângere penală pentru suspiciunea săvârșirii de sabotaj, trădare, abuz de putere și încălcarea obligațiilor de administrare a proprietății altor persoane”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Melicher.

În urma unei inspecții, ministerul nu a găsit niciun document care să justifice legalitatea transferului avioanelor de luptă și a sistemelor de apărare aeriană în Ucraina, a adăugat oficialul. Anterior, Melicher a declarat că transferul avioanelor MiG-29 în Ucraina în 2023 a fost ilegal și că vor fi luate măsuri legale împotriva fostului ministru slovac al Apărării, Jaroslav Naď. Constituția Slovaciei interzice unui guvern interimar să ia decizii importante de politică externă, cum ar fi transferul avioanelor de luptă în Ucraina, în valoare de peste 500 de milioane de euro.

Ombudsmanul slovac Robert Dobrovodský a raportat că Ministerul Apărării nu a putut găsi nicio analiză juridică care să confirme legalitatea transferului MiG-29 către Ucraina de către guvernul lui Eduard Heger în 2023. În decembrie 2022, parlamentul slovac a adoptat un vot de neîncredere în guvernul lui Heger, dar cabinetul său a continuat să-și îndeplinească atribuțiile cu puteri limitate. În martie 2023, guvernul lui Heger a decis să transfere 13 avioane de vânătoare MiG-29 și o parte din sistemul de apărare aeriană Kub în Ucraina. Partidul actualului prim-ministru, Robert Fico, a cerut o anchetă cu privire la circumstanțele acestui transfer, susținând că guvernul lui Heger nu avea autoritatea de a lua astfel de decizii.

Slovacia a oferit Ucrainei asistență militară în valoare de 680 de milioane de euro, incluzând transferul unui sistem de apărare aeriană S-300 în aprilie 2022 și finalizarea transferului avioanelor MiG-29 în aprilie 2023. Cu venirea guvernului lui Fico în toamna anului 2023, livrarea ajutoarelor militare către Kiev din resursele statului a fost oprită. Fico a susținut că avioanele MiG-29 au fost predate Ucrainei cu o încălcare flagrantă a normelor constituționale ale Slovaciei și a criticat transferul unui sistem de apărare aeriană S-300 complet operațional în Ucraina, subliniind incertitudinea privind capacitatea Slovaciei de a-și asigura apărarea aeriană în următorii ani.

Reamintim că CSAT a decis recent să cedeze gratuit Ucrainei unul dintre pilonii apărării României, un sistem de rachete Patriot.

Aceste informații au fost furnizate de către: https://inpolitics.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.