LECȚIA DE ISTORIE prezentată de profesorul Viorel Guțu – 28 iunie: Asasinatul de la Sarajevo, pretextul declanșării Primului Război Mondial

La data de 28 iunie 1914, în Sarajevo, Bosnia, naționalistul sârb Gavrilo Princip a comis asasinatul arhiducelui Franz Ferdinand, moștenitorul tronului Austro-Ungariei. Acest eveniment a fost „scânteia” care a declanșat Primul Război Mondial.

În ziua de duminică, 28 iunie, Franz Ferdinand și soția sa, Sofia, sosiți de la Viena cu trei zile înainte, au participat la slujba religioasă la capela hotelului unde erau cazați. Ulterior, s-au îndreptat spre ceremonia organizată în onoarea lor la primăria orașului. Pe drum, în timp ce traversau un pod peste râul Milijacka, naționalistul sârb Nedjelko Cabrinovic a aruncat o bombă spre mașina care-i transporta. Deși douăsprezece persoane au fost rănite, nimeni nu a fost ucis, iar Cabrinovic a fost arestat.

Ajunși la Primărie, după ce a ținut un discurs, Franz Ferdinand a cerut șoferului să-l ducă la spital pentru a vizita victimele atentatului. Din păcate, șoferul a greșit traseul și, după ce a trecut pe Podul Imperial, mașina s-a blocat pe o stradă îngustă. Acolo, un alt naționalist sârb, Gavrilo Princip, a tras cu pistolul, lovindu-l pe Franz Ferdinand în gât și pe Sofia în stomac. Oamenii din jur l-au imobilizat pe Princip, dar acesta a reușit să înghită o pastilă cu cianură, care însă nu și-a făcut efectul.

Mașina imperială s-a îndreptat rapid spre reședința guvernatorului, dar pe drum, Sofia și-a pierdut cunoștința și s-a prăbușit pe genunchii soțului ei, care sângera abundent. Rănită mortal, Sofia a murit la ora 10:45, iar 15 minute mai târziu, a murit și Franz Ferdinand.

După atentat, consiliul de miniștri austro-ungar a emis un ultimatum dur Serbiei, cerând arestarea urgentă a celor implicați și considerând Serbia responsabilă pentru cele întâmplate. Serbia a refuzat să accepte ultimatumul, determinând Austro-Ungaria să declare război și să atace Serbia. În replică, Rusia a intrat în război pentru a-și apăra aliatul, Serbia. Acest conflict a escaladat rapid, Germania, aliata Austro-Ungariei, declarând război Rusiei și Franței, astfel extinzând războiul la o scară globală, implicând numeroase state de pe toate continentele și ducând la pierderea a milioane de vieți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.