Lecția de istorie prezentată de profesorul Viorel Guțu – Asasinarea din „Noaptea cuțitelor lungi”
Pe 30 iunie 1934, Germania interbelică a fost martora celei mai sângeroase răfuiri politice din istoria Celui de-al III-lea Reich, cunoscută sub numele de „Noaptea cuțitelor lungi”. În această perioadă, Adolf Hitler, sprijinit de Gestapo – poliția secretă a regimului nazist, a eliminat mai mulți lideri importanți ai organizației paramilitare Sturmabteilung (S.A.), care se opuneau politicii sale din anii ’30. Ernst Rohm, liderul SA, a fost printre cei uciși într-o vastă operațiune de asasinare desfășurată în noaptea de 29 spre 30 iunie.
Conflictul dintre Hitler și Rohm s-a accentuat încă din începutul anului 1934, culminând cu o declarație incendiară a lui Rohm în Reichstag, care l-a infuriat pe Hitler. În dimineața zilei de 30 iunie, într-o operațiune rapidă și bine coordonată, Hitler însoțit de membri ai SS și Gestapo, l-au arestat pe Rohm la hotelul Hanselbauer din München. Acesta a fost ulterior împușcat după trei zile de detenție.
„Noaptea cuțitelor lungi” a reprezentat nu doar o răzbunare personală pentru Hitler împotriva lui Rohm, ci și o oportunitate de a elimina alți adversari politici, inclusiv generalii von Schleicher și von Bredow, și apropiatele acestora, precum și criticii lui von Papen. Noua organizație paramilitară SS a fost implicată activ în această operațiune, marcând începutul consolidării puterii și controlului absolut al lui Hitler în Germania.
Această acțiune brutală a fost un preludiu la masacrele viitoare ale regimului nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, marcând o perioadă întunecată în istoria Europei.