Lecția de Istorie cu Profesorul Viorel Guțu – 3 iulie: Atacul de la Mers-el-Kebir

Pe 3 iulie 1940, flota franceză, ancorată lângă coasta Algeriei, a fost atacată de un grup naval britanic puternic. Winston Churchill a luat această decizie controversată pentru a împiedica flota franceză să cadă în mâinile germanilor. Atacul de la Mers-el-Kebir a deteriorat relațiile dintre Marea Britanie și Franța, ducând la distrugerea unei părți semnificative a flotei franceze și la moartea a peste 1300 de marinari.

În mai-iunie 1940, Franța, aliatul principal al Marii Britanii, s-a prăbușit în fața ofensivei germane, lăsând Marea Britanie să lupte singură împotriva lui Hitler. Intrarea Italiei în război a schimbat balanța de putere în Mediterană, iar britanicii riscau să piardă controlul naval al regiunii. Situația s-a complicat pe 20 iunie când mareșalul Petain a anunțat un armistițiu separat cu Germania, încălcând acordul cu Marea Britanie.

Clauza nr. 8 a armistițiului prevedea ca toate navele franceze să revină în porturile țării, cu mențiunea că Germania nu va emite pretenții asupra flotei franceze. Britanicii nu au avut încredere în această promisiune și au considerat că, la un moment dat, germanii vor încerca să preia navele franceze. Pe 24 iunie, amiralul francez Darlan i-a promis lui Churchill că nu va permite ca flota franceză să ajungă în mâinile inamicului. Totuși, Churchill nu a vrut să riște și a decis să acționeze.

Pe 27 iunie, Consiliul de Război britanic a pus la punct planurile pentru „Operațiunea Catapulta”, programată pentru 3 iulie. În acea dimineață, marina britanică a atacat navele franceze ancorate la Mers-el-Kebir. Primele salve au lovit nava Bretange, care a explodat și s-a scufundat, iar navele Provence, Dunkerque și Mogador au fost grav avariate. Crucișătorul Strasbourg, portavionul Armen și alte cinci distrugătoare au încercat să părăsească portul, dar au fost interceptate și atacate de britanici, reușind să ajungă în portul Toulon.

În noiembrie 1942, când germanii au încercat să captureze flota franceză ancorată la Toulon, guvernul de la Vichy a preferat să-și sabordeze navele de luptă decât să le predea germanilor sau britanicilor. Atacul din 3 iulie 1940 rămâne un act controversat, care a creat tensiuni între Franța și Marea Britanie pentru mult timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.