LECȚIA DE ISTORIE prezentată de profesorul Viorel Guțu – 4 iulie: Elaborarea Declarației de Independență a Statelor Unite

La 4 iulie 1776, cei cincizeci și șase de reprezentanți ai celor 13 colonii britanice din America s-au reunit la Al Doilea Congres de la Philadelphia, unde au votat Declarația de Independență a Statelor Unite față de Imperiul Britanic. Textul Declarației, redactat de Thomas Jefferson, a fost aprobat unanim de toate delegațiile prezente la Congres, afirmând astfel independența față de Anglia și respingând pretențiile acesteia de dominație în America de Nord.

Declarația de Independență este un document politic de o importanță covârșitoare, marcând pentru prima dată principiile egalității între state și dreptul oamenilor la libertate. Perioada de constituire a statului american a avut loc între 1607 și 1775, când Anglia a înființat 13 colonii pe coasta estică a Americii de Nord. Deși recunoșteau autoritatea regelui Angliei, coloniștii britanici nu beneficiau de aceleași drepturi ca englezii din Marea Britanie. Guvernul britanic impunea coloniștilor taxe și impozite mari, culminând în 1765 cu „Legea Timbrului”, care stipula că toate actele oficiale trebuiau redactate pe hârtie timbrată importată din Anglia. Această taxă a declanșat un val de proteste împotriva regelui George al III-lea, dar guvernul englez a continuat să impună noi taxe, inclusiv cea din 1773, care obliga coloniștii să cumpere ceai doar de la „Compania Indiilor Orientale” și să plătească o taxă suplimentară pentru ceaiul vândut în America.

Aceste măsuri au condus la faimoasa „Partidă de ceai de la Boston” din 16 decembrie 1773, când un grup de coloniști, deghizați în indieni, au aruncat în mare încărcătura de ceai a trei nave engleze din portul Boston. Reacția britanică a fost dură: portul a fost închis și populația a fost obligată să sprijine trupele engleze din oraș. În 1774, la Philadelphia, s-a organizat primul Congres al reprezentanților coloniilor engleze din America, unde s-a decis boicotarea produselor englezești ca protest față de noile taxe impuse de Parlamentul englez. Nemulțumirea coloniștilor era agravată de faptul că nu aveau reprezentanți în Parlamentul de la Londra și nu erau consultați în problemele ce vizau coloniile.

Aceste tensiuni au escaladat rapid, ducând la confruntări între armata engleză și coloniști. În urma acestor conflicte, coloniile americane au declarat „persoane non grata” pe reprezentanții monarhului britanic. La Al Doilea Congres de la Philadelphia, la 4 iulie 1776, reprezentanții coloniilor americane au adoptat „Declarația de Independență” față de Marea Britanie, document care a condus la formarea Statelor Unite ale Americii. De atunci, 4 iulie a devenit Ziua Națională a Statelor Unite ale Americii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.