După paisprezece ani, trei alegeri, Brexit, o pandemie și cinci prim-miniștri – dintre care unul cu un mandat de doar 44 de zile – conservatorii vor fi înlăturați de la putere. Laburiștii câștigă alegerile generale cu o majoritate de 170 de parlamentari, conform unui sondaj realizat la ieșirea de la urne pentru BBC, ITV și Sky.

Dacă previziunile se confirmă, Sir Keir Starmer va deveni prim-ministru, având 410 deputați laburiști – aproape de cifra avută de Tony Blair în 1997. Conservatorii vor ajunge la 131 de parlamentari, cel mai mic număr din istoria postbelică. Liberal-democrații vor ocupa locul al treilea, cu 61 de deputați.

Reform UK, formațiunea lui Nigel Farage, va câștiga 13 locuri – un moment crucial pentru dreapta populistă a Marii Britanii. Partidul Național Scoțian își va vedea numărul de parlamentari scăzând la 10. Partidul Verde din Anglia și Țara Galilor își va dubla numărul de parlamentari la doi, iar Plaid Cymru va obține patru parlamentari. Ceilalți vor obține 19 locuri.

Efectele rezultatului: Rezultatul este important pentru Marea Britanie și va avea repercusiuni globale: cadranul politic al Regatului Unit revine la un partid internaționalist, de centru-stânga, într-un moment în care populiștii de dreapta avansează în multe țări, notează FT după afișarea exit-poll-urilor.

Rezultatul sondajului este un triumf personal pentru Starmer, care a preluat conducerea Partidului Laburist în 2020, după cea mai gravă înfrângere electorală a partidului din aproape un secol. Sondajul Ipsos la ieșirea de la urne este de obicei un predictor fiabil al rezultatelor generale. Numărătoarea voturilor din fiecare circumscripție electorală va fi făcută publică în cursul nopții, iar laburiștii, dacă sondajele sunt corecte, vor avea probabil o majoritate clară până la ora 5 dimineața.

Aceste informații au fost furnizate de către: https://www.mediafax.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.