Primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 24 noiembrie, iar al doilea tur pe 8 decembrie. În plus, alegerile parlamentare vor fi organizate pe 1 decembrie, chiar de Ziua Națională a României.

Hotărârea de Guvern privind calendarul alegerilor a fost adoptată joi în ședință, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au discutat despre acest subiect la emisiunea „Nod în papură”.

Cine poate beneficia de mutarea alegerilor în toamnă-iarnă? „Avantajul mutării alegerilor este al opoziției, deoarece aceasta are mai mult timp să se reorganizeze. În plus, George Simion, AUR, și Diana Șoșoacă, SOS, au – mai mult ca sigur – un bonus de câteva procente datorită faptului că alegerile se desfășoară pe 1 Decembrie. Ziua Națională creează un sentiment mai apropiat de spiritul național”, a explicat Alfred Bulai.

„Mai este o chestiune interesantă de care lumea nu prea a vorbit: pe 5 noiembrie au loc alegerile în SUA. Multe structuri din Europa, inclusiv din România, vor ține cont de ceea ce se întâmplă la Washington”, a adăugat el. Cum poate influența rezultatul alegerilor din SUA alegerile din România?

„De exemplu, anumite persoane cu acces la informații vor manipula aceste date. Mi-a povestit un fost student, care era consilierul unui candidat la primărie, că a primit un telefon și după doar 15 secunde a decis să se retragă din cursă. Când există interese, este clar că lucrurile se schimbă. Nu mă refer la schimbarea totală a candidaților, dar rezultatul alegerilor din SUA va conta și pentru România”, a continuat sociologul.

Jurnalistul Val Vâlcu a intervenit: „Dacă iese Joe Biden, Elena Lasconi ar putea câștiga ceva susținere. Dacă iese Donald Trump, George Simion ar putea deveni mai puternic. Mă refer la influența structurilor de putere din România – lobby, servicii de informații etc. – care pot propulsa anumite candidaturi”, a concluzionat el.

Aceste informații au fost furnizate de către: https://www.dcnews.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.