Prosumatorii din România, care au instalat panouri solare cu o capacitate totală mai mare decât cele două reactoare de la Cernavodă, sunt nemulțumiți că primesc banii pentru electricitatea livrată abia după cel puțin doi ani și acum sunt obligați să echilibreze rețeaua electrică a țării. O prosumatoare este revoltată de afirmația deputatului UDMR Șandor Bende, care susține că prosumatorii nu ar trebui să facă un business din aceasta, ci să-și asigure consumul propriu.

Luni, HotNews.ro a publicat un articol care arată că o lege votată în ultima ședință parlamentară obligă prosumatorii să-și monteze baterii de stocare, din cauza dezechilibrelor create de cantitatea mare de energie solară în sistemul energetic. Stenogramele arată că parlamentarii nici măcar nu au înțeles ce votează.

Deputatul Șandor Bende a declarat pentru HotNews.ro: „Prosumatorii nu trebuie să facă un business din asta, ci să-și asigure consumul propriu.” Această afirmație a stârnit revolta unui prosumator, Ovidiu Constantinescu, care a explicat problemele reale cu care se confruntă cei care și-au instalat panouri solare.

Ovidiu Constantinescu, care a investit 14.000 de euro pentru instalații de 7,2 kW la casa sa din Popești-Leordeni și de 6 kW la locuința tatălui său din județul Vâlcea, subliniază că aceste capacități sunt calibrate pentru a acoperi consumul propriu, nu pentru a face afaceri. „În Popești am două aparate de aer condiționat, o mașină de spălat și un cuptor electric, iar în Vâlcea ne încălzim electric, pentru că nu sunt gaze,” spune Ovidiu.

Decizia de a investi în producția proprie de energie a fost determinată de creșterile mari de prețuri la energie din perioada 2021-2022. „Eu am investit din banii mei pentru a mă proteja de facturile imense de acum doi ani și jumătate. Am încercat să găsesc o soluție la o problemă personală și a Statului, care nu producea suficientă energie electrică.”

Prosumatorii livrează surplusul de energie în rețea, dar furnizorii întârzie emiterea facturilor cu peste un an, ceea ce le întârzie și plățile. „Nu am văzut niciun ban până acum. De doi ani și jumătate eu creditez sistemul energetic,” spune Constantinescu. El consideră că furnizorii întârzie deliberat facturarea pentru a întârzia plățile.

Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie estimează că românii cu panouri solare au creditat furnizorii de energie cu peste 50 milioane de euro în 2023. ANRE a recunoscut această problemă și a propus un proiect de ordin care prevede penalități de 0,2% pe zi pentru furnizorii care întârzie facturarea.

Constantinescu susține că legislația actuală este defectuoasă și că statul a neglijat investițiile în rețelele de transport energetic. „De 15 ani, statul naționalizează profiturile companiilor de stat din energie și le lasă fără investiții.”

Prosumatorii, care au investit în capacități solare ce depășesc acum puterea cumulată a celor două reactoare nucleare de la Cernavodă, sunt acum puși să echilibreze sistemul energetic al țării. „Noi, prosumatorii, suntem puși să rezolvăm problema dezechilibrelor din rețea.”

Potrivit datelor ANRE, în România există peste 140.000 de prosumatori, cu o putere totală de peste 1.700 MW, iar numărul lor este așteptat să depășească 200.000 la sfârșitul anului.

Aceste informații au fost furnizate de către: https://hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.