Samsarii de credite nu vor mai putea percepe dobânzi de 8.000%, conform noilor reguli impuse. În ultimii ani, în special în perioada pandemiei, tot mai mulți români au apelat la instituții financiare nonbancare pentru a obține împrumuturi, beneficiind de acces facil fără a fi necesare adeverințe de venit, doar cu un act de identitate. Aceste instituții au profitat de faptul că practicau dobânzi extrem de mari, în medie între 7.000 și 8.000%, generând profituri considerabile, așa cum a subliniat senatorul PSD Daniel Zamfir.
Legea adoptată de Parlament și validată de Curtea Constituțională va intra în vigoare după promulgare de către președintele României, având ca scop protejarea consumatorilor prin limitarea dobânzilor excesive. Astfel, pentru creditele de consum, dobânda anuală efectivă nu va putea depăși cu mai mult de 27 de puncte procentuale dobânda practicată de BNR pentru creditele bancare, iar în cazul creditelor ipotecare pentru investiții imobiliare, limita este de 8 puncte procentuale peste dobânda BNR.
De asemenea, pentru creditele de consum cu valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu va putea depăși 1% pe zi, iar suma totală plătibilă de către consumator nu va putea depăși dublul valorii totale a creditului.
Noua lege aduce schimbări și în ceea ce privește recuperatorii de creanțe, obligându-i să nu perceapă sume suplimentare și să informeze debitorii în scris despre achiziționarea creanțelor și despre toate costurile asociate, inclusiv cele legate de executarea silită. Aceste măsuri sunt menite să asigure transparența și să protejeze consumatorii împotriva practicilor abuzive ale entităților de recuperare.
„Există IFN-uri care practică dobânzi chiar și de 60.000%. În medie, dobânzile practicate de IFN-uri se situează în intervalul 7.000%-8.000%. Am redus semnificativ aceste dobânzi, astfel încât niciun cetățean care ia un credit de consum de la un IFN nu va plăti mai mult decât dublul sumei împrumutate”, a explicat Daniel Zanfir.
Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), care de aproape două decenii a apărat drepturile românilor îndatorați în franci elvețieni (CHF), a salutat decizia CCR de respingere a sesizării de neconstituționalitate depuse de un grup de parlamentari în legătură cu legea privind protecția consumatorilor în ceea ce privește costul total al creditării prin IFN-uri, cunoscută și sub numele de legea anti-cămătărie. AURSF îi cere președintelui României să promulge cât mai urgent această lege pentru a ajuta toți românii aflați în dificultate, din cauza dobânzilor exorbitante practicate de unele IFN-uri pe piață.
„În urma promulgării legii, niciun român nu va mai putea fi obligat să plătească unui IFN mai mult de dublul valorii creditului, iar dobânzile care pot fi percepute consumatorilor vor fi plafonate în funcție de tipul și valoarea creditului”, a anunțat asociația.
În premieră, consumatorii vor putea solicita reducerea dobânzilor și a costului total al creditului prin intermediul unor proceduri de rezolvare amiabilă și prin implicarea asociațiilor de consumatori.
„Aproape 3 luni și jumătate au trebuit să aștepte românii cu credite la IFN-uri până când Curtea Constituțională a României a validat legea în forma aprobată de Parlamentul României, pentru a fi promulgată de către Președintele României. Facem un apel sincer către Președintele României să promulge această lege în cel mai scurt timp posibil, pentru a pune capăt coșmarului prin care trec un număr foarte mare de români, majoritatea cu venituri modeste și cu o educație financiară limitată”, a declarat Alin Iacob, președintele AURSF.
Aceste informații au fost furnizate de către: https://adevarul.ro/