Patru din zece români consideră că prețul prea mare al pompelor de căldură este principalul impediment în achiziția acestora, conform unui nou studiu realizat în contextul interzicerii viitoare a centralelor de apartament pe gaze. Datele colectate de platforma despre-energie.ro, susținută de Delgaz Grid și E.ON, arată că 45% dintre respondenți nu știu că pompele de căldură pot fi utilizate atât pentru încălzirea locuinței iarna, cât și pentru răcire vara.

Deși majoritatea românilor afirmă că au puține informații despre scopul și eficiența pompelor de căldură, peste 50% dintre aceștia ar lua în considerare achiziționarea unui astfel de echipament în anul următor, dacă ar avea finanțarea necesară și dacă statul ar acorda subvenții.

„Principalul motiv pentru care românii ar achiziționa o pompă de căldură este eficiența energetică, adică reducerea costurilor cu energia. Peste 90% dintre respondenți indică reducerea costurilor cu utilitățile și dubla funcție a acestor echipamente, de încălzire și răcire a locuințelor. Beneficiile pentru mediu sunt, de asemenea, un motiv major de achiziție pentru 84% dintre respondenți. Pompele de căldură sunt văzute ca o soluție alternativă de către 32% dintre respondenții care locuiesc în zone fără sistem de termoficare sau gaze naturale”, se menționează în studiu.

Pe de altă parte, prețul prea mare este considerat principalul obstacol în achiziționarea unei pompe de căldură pentru 40% dintre respondenți, la fel ca și lipsa informațiilor. Aproape 20% dintre cei intervievați menționează că lipsa subvențiilor, după modelul „Casa Verde”, este un motiv serios care împiedică achiziția unei pompe de căldură.

Cercetarea sociologică a fost realizată de Sondaje Marketing Relații Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al E.ON și Delgaz Grid, între 9 și 17 mai 2024, pe un eșantion de 1.053 de utilizatori online, cu o marjă de eroare de +/-3%.

Cu ce vom înlocui centralele pe gaze

„Soluția constă în trecerea la centrale electrice sau soluții mai moderne, precum pompele de căldură, dar acestea sunt opțiuni pe termen lung, nu imediate. Cred că actualele centrale pe gaz vor ieși din exploatare natural până în 2040. La înlocuirea unei centrale pe gaz, cetățenii vor descoperi alte soluții de încălzire mai rentabile și vor opta pentru ele. Astfel, centralele pe gaz vor dispărea treptat”, a explicat recent pentru „Adevărul” Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România – AFEER.

Reglementarea europeană

Reamintim că Parlamentul European a adoptat în martie Directiva privind schimbările climatice, care teoretic interzice utilizarea centralelor termice de apartament alimentate cu gaze începând din 2040.

„Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire, cu obiectivul de a elimina complet centralele termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă din 2025. Vor fi permise stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură”, a informat Parlamentul European. Directiva a fost adoptată cu 370 de voturi pentru, 199 împotrivă și 46 de abțineri. Pentru a deveni lege, aceasta trebuie aprobată oficial și de Consiliul UE.

În România, există aproximativ 3 milioane de centrale termice de apartament.

Unele țări au luat deja măsuri

Unele țări europene au luat deja măsuri pentru eliminarea centralelor de apartament. Danemarca a interzis racordarea noilor clădiri la rețeaua de gaze naturale încă din 2013 și a stabilit ca până în 2028 jumătate dintre imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centrală. Norvegia a interzis racordarea noilor clădiri la rețeaua de gaze naturale din 2017, iar Olanda a luat o măsură similară din 2018. Franța și Germania au interzis montarea de centrale pe gaze din 2022, iar decizii similare au fost luate și în Austria și Belgia.

Aceste informații au fost furnizate de către: https://adevarul.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.