LECȚIA DE ISTORIE prezentată de profesorul Viorel Guțu – 24 iulie: Începutul Bătăliei de la Mărășești
Data de 24 iulie 1917 are o semnificație profundă pentru armata română, marcând începutul Bătăliei de la Mărășești. În această zi, trupele române conduse de generalul Eremia Grigorescu au obținut o victorie remarcabilă împotriva forțelor germane sub comanda generalului von Mackensen. Această victorie face parte din seria marilor bătălii din vara anului 1917, în urma cărora armata română a reușit să oprească ofensiva germano-austro-ungară ce viza scoaterea României din război.
Confruntările de la Mărășești s-au desfășurat pe un front de peste 75 de kilometri, implicând Armata I Română cu 6 divizii și Armata IX Germană cu 9 divizii, incluzând 174 de batalioane de infanterie, 16 escadroane de cavalerie și 150 de baterii de artilerie. Bătălia a început în dimineața zilei de 24 iulie, la ora 7:30, când Corpul I de Armate german a atacat pozițiile armatei române, reușind să rupă frontul pe o lungime de peste 10 kilometri. Cu toate acestea, intervenția Diviziei 5 Infanterie Română a zădărnicit încercările germanilor de a ocupa trecerile peste Siret la Ciușlea și Movileni.
În aceste condiții, feldmareșalul von Mackensen a fost nevoit să se retragă, mai ales că în noaptea de 25-26 iulie au intrat în luptă și Diviziile 9 și 14 Infanterie Română, care au eliminat trupele inamice din zona Focșani-Mărășești și Siret. Confruntări sângeroase au avut loc în următoarele două zile, când trupele române au reușit să respingă un contraatac puternic al inamicului în zona Panciu.
După două zile de relativă acalmie, pe 29 iulie a avut loc un atac general al trupelor inamice la Mărășești, când 5 divizii de infanterie germane au atacat segmentul de front între Panciu și Mărășești. Cea mai intensă confruntare s-a desfășurat în zona pădurii Răzoare, unde luptele grele pentru cucerirea cotei 100 au culminat cu rezistența eroică a companiei de mitraliere conduse de căpitanul Grigore Ignat, care a întârziat avansul inamic până la ultimul om.
După acest atac, armata română, sub comanda generalului Eremia Grigorescu, a lansat un rapid contraatac, forțând trupele germane să se retragă cu pierderi considerabile. Pierderile armatei române în această bătălie s-au ridicat la 27.410 oameni, în timp ce forțele germane au înregistrat pierderi de peste 65.000 de oameni. Datorită rezistenței viguroase a trupelor române la Mărășești, inamicul a fost forțat să renunțe la ofensivă și a eșuat în încercarea de a ocupa Moldova și de a scoate România din război.