Președintele Nicolás Maduro a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale din Venezuela, potrivit rezultatelor parțiale. Consiliul Național Electoral (CNE) a anunțat că, după numărarea a 80% din voturi, Maduro a obținut 51,20% din voturi. Principalul său rival a obținut 44,02%.

Reacțiile opoziției

Opoziția venezueleană a acuzat o fraudă pe scară largă și a promis să conteste rezultatul. Aceasta s-a unit în jurul candidatului Edmundo González pentru a-l înlătura pe Maduro, care a fost la putere timp de 11 ani. Maduro a declarat că realegerea sa este un „triumf al păcii și stabilității” și a lăudat sistemul electoral venezuelean, numindu-l transparent.

Probleme în secțiile de votare

Opoziția a trimis mii de martori pentru a supraveghea secțiile de votare. Totuși, o purtătoare de cuvânt a coaliției conduse de González a declarat că martorii au fost „forțați să plece” din multe secții. Opoziția a cerut susținătorilor să vegheze la centrele de votare pentru a verifica procesul de numărare.

Contextul alegerilor

Sondajele de opinie îl favorizau pe González în fața lui Maduro. Mulți alegători au cerut schimbare după 25 de ani sub conducerea partidului socialist PSUV, întâi cu Hugo Chávez și apoi cu Nicolás Maduro. PSUV a obținut controlul executivului, legislativului și al sistemului judiciar.

Critici și temeri

Ultimele alegeri din 2018 au fost considerate nelibere și necorecte. În perioada premergătoare alegerilor recente, au existat temeri de nereguli. Maduro a declarat că va câștiga „prin orice mijloace”. Opoziția a subliniat că prezența masivă a susținătorilor lor ar putea îngreuna furtul alegerilor.

Procedura de vot

Votul în Venezuela este electronic. Alegătorii apasă un buton pe un aparat de vot, iar rezultatele sunt trimise la CNE. Aparatul tipărește și o chitanță pe hârtie care este introdusă într-o urnă. Legea permite partidelor să trimită martori pentru numărarea chitanțelor. Totuși, opoziția a declarat că a avut acces limitat la aceste chitanțe. Planul a fost să verifice dacă numărătorile se potrivesc cu rezultatele anunțate de CNE.

Alephnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.