Polonia a reacționat duminică la discursul premierului ungar Viktor Orban de la Băile Tușnad. Oficialii polonezi sugerează că Ungaria ar trebui să părăsească UE și NATO și să se alieze cu Vladimir Putin și alte state autoritare. Aceștia au criticat Ungaria pentru nemulțumirea față de deciziile UE și NATO.

În replică, șeful diplomației ungare a spus că „adevărul doare” și că „s-a umplut paharul” în relațiile cu Polonia. El a adăugat că nu mai tolerează „provocările și ipocrizia” guvernului polonez.

Tensiuni Diplomatice între Polonia și Ungaria

Tensiunile au izbucnit după discursul lui Viktor Orban, în care acesta a criticat Polonia. Orban a acuzat Polonia de ipocrizie, afirmând că face afaceri cu Rusia în timp ce o blamează pe Ungaria. De asemenea, Orban a criticat politicile UE și ale Occidentului și a lăudat Rusia și Donald Trump.

Orban a acuzat Polonia că a schimbat echilibrul de putere în Europa, slăbind axa Berlin-Paris. Acesta a spus că Grupul de la Vișegrad, care ar fi trebuit să recunoască Germania și Rusia ca forțe importante, a fost slăbit.

Reacția Poloniei

Ministrul adjunct de externe al Poloniei, Władysław Teofil Bartoszewski, a subliniat că Polonia nu face afaceri cu Rusia, spre deosebire de Orban. Bartoszewski a criticat discursul lui Orban, menționând că a fost negativ comentat și de ambasadorul SUA la Budapesta.

Polonia a fost surprinsă de dorința Ungariei de a rămâne în organizații internaționale pe care le critică. Bartoszewski a subliniat că dacă Ungaria nu dorește să fie membră a UE și NATO, ar putea ieși oricând.

El a mai amintit că Orban blochează 2 miliarde de zloți, echivalentul a aproximativ 468 milioane euro, care sunt datorați Poloniei pentru echipamente militare trimise Ucrainei.

Replica Ungariei

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a replicat pe Facebook. El a reiterat acuzațiile premierului Orban privind ipocrizia Poloniei. Szijjarto a acuzat Polonia că importă petrol din Rusia, în timp ce critică Ungaria pentru același lucru.

Szijjarto a afirmat că Ungaria a tolerat provocările Poloniei, dar că „s-a umplut paharul”. El a criticat Polonia pentru ipocrizie și a adăugat că aprovizionarea cu energie se bazează pe necesități fizice, nu pe acuzații.

Problema Importurilor de Petrol

Ungaria și Slovacia sunt nemulțumite că nu pot importa petrol de la Lukoil prin conducta Drujba, care traversează Ucraina. Kievul a pus Lukoil pe lista de sancțiuni, ceea ce a dus la căutarea medierei Uniunii Europene sau a unui arbitraj internațional.

Adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.