Provocările Agriculturii în România: Un Fermier de 54 de Ani Reflectează
La 54 de ani, Cristian Iordăchiță se întreabă dacă va găsi pe cineva să preia ferma sa. „Tinerii nu vor să muncească în condiții dificile. Îi înțeleg”, spune el.
Dilemele Muncii la Câmp
Găsirea muncitorilor pentru câmp a devenit extrem de dificilă în România. Într-o serie de articole, agricultorii români au povestit despre secetă, depresie și singurătate. Pentru Cristian Iordăchiță, ajutorul de la rude este adesea singura soluție disponibilă. „Este greu când începem recoltarea, iar soția mea preia taraba. Mă cuprind din nou gânduri de a lăsa totul baltă”, mărturisește fermierul.
Dilemele Recrutării și Efortul Depus
În 2009, Iordăchiță a început să crească legume cu soția și doi prieteni. Acum, soții Iordăchiță sunt singuri în fermă, iar în jur s-au construit noi case.
„Începutul a fost promițător, aveam mulți zilieri. Dar aceștia au îmbătrânit sau au plecat din țară”, spune Cristian Iordăchiță.
Ajuns la 54 de ani, fermierul nu are cui să lase ferma. „Tinerii nu vor să muncească în condiții dificile. Îi înțeleg. E trist și nu îi învinovățesc”, concluzionează Iordăchiță.
Stresul și Depresia Din Agricultură
În ultimii ani, Iordăchiță s-a confruntat cu depresia din cauza stresului profesional. În primăvara lui 2023, a fost aproape de a renunța la agricultură.
„A fost cel mai greu an de când am devenit fermier”, își amintește el. Primăvara friguroasă a cauzat pierderi economice majore în agricultură. Înghețul târziu afectează grav recoltele și a devenit mai frecvent din cauza schimbărilor climatice.
Efortul Zilnic și Impactul Fizic
Iordăchiță începe munca în februarie și trebuie să respecte termenul de 15 iunie pentru a ieși pe piață. Subvenția de 3.000 de euro reprezintă o treime din venitul anual al fermei sale. Temperatura din sera incubator trebuie menținută constantă. „Am trecut la un sistem de încălzire cu bușteni și m-am trezit la două ore pentru a umple sobele”, explică fermierul.
Izolarea și Sacrificiile Personale
„Patru luni nu am dormit deloc. Am slăbit mult și m-am întrebat ce am făcut să merit o asemenea tortură”, spune Iordăchiță.
După ce și-a recăpătat sănătatea, a decis să nu renunțe la agricultură. „Trebuie să plantăm măcar fasole și varză. Altfel, o să crească buruienile și muncim degeaba.”
Impactul Vieții de Fermier
A fi fermier înseamnă izolare și sacrificii personale. „Vara, când alții pleacă în vacanță, pentru noi e imposibil să părăsim grădina.”
„Dacă cineva întreabă dacă ar trebui să devină fermier, întreb mai întâi dacă vor să-și vadă copiii crescând. Am pierdut momente importante cu fiicele mele”, spune Cristian Iordăchiță.