Critici și Retragerea Proiectului

Pe 25 iulie, a fost pus în dezbatere un proiect de lege. Acesta prevedea că bolnavii contagioși pot fi dați jos din tren. Proiectul a generat discuții controversate și a fost criticat de societatea civilă. Din cauza criticilor, Ministerul Transporturilor a decis să retragă proiectul de ordonanță. Proiectul spunea că „în tren și în stație nu se admit sau pot fi evacuate persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători”.

Ministerul Transporturilor a explicat că decizia a venit după propunerile societății civile. Aceste propuneri au fost primite în cadrul consultării publice conform Legii nr. 52/2003. Ministerul a anunțat joi că proiectul va fi retras din procedura de consultare publică. Acest anunț a fost făcut pe fondul controverselor legate de drepturile omului.

Proiectul și Regulamentele Actuale

Proiectul controversat nu detalia cum se va aplica măsura. Se preciza doar că persoanele bolnave nu vor fi acceptate în tren. În nota de fundamentare se menționa că bolnavii contagioși ar trebui să folosească ambulanța. Actualul regulament permite călătoria bolnavilor contagioși dacă rezervă întreg compartimentul. Noul proiect de lege ar fi eliminat complet această posibilitate.

Pasajul actual spune că persoanele bolnave pot fi evacuate dacă nu rezervă întreg compartimentul. În schimb, proiectul de lege nu oferea această opțiune. Ministrul Sorin Grindeanu a spus că interzicerea transportului nu este o invenție a CFR Călători sau a Ministerului Transporturilor. Este, de fapt, o transpunere a unei reglementări europene. Premierul Marcel Ciolacu a asigurat că nimeni nu va opri trenul pentru a lăsa o persoană bolnavă în câmp.

CFR Călători a clarificat că nu interzice accesul bolnavilor contagioși la transportul cu trenul. Compania de stat a spus că nu este inițiator de acte normative și nu are această calitate.

adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.