Un proiect masiv de producție a energiei electrice din surse regenerabile, care va include 31 de turbine eoliene, a primit aprobarea de mediu luni pentru amplasarea sa în nordul județului Vaslui, conform informațiilor furnizate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului. La scurt timp după obținerea acordului de mediu pentru proiectul „Parc eolian Hoceni – Dimitrie Cantemir” care cuprinde 31 de turbine de 6,6 MW fiecare, un alt proiect de amploare în producția de energie electrică regenerabilă a primit și el acordul de mediu, conform Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui.

Acest nou proiect constă în alte 31 de turbine furnizate de Helios & Wind Energy, cu o capacitate totală de 186 MW/oră, care vor fi instalate pe 24 de hectare în cinci localități din nordul județului. Planurile includ construcția unui parc eolian compus din 31 de generatoare electrice eoliene cu o putere de 6 MW fiecare, totalizând 186 MW/oră.

Proiectul va implica, de asemenea, linii electrice subterane interne de medie tensiune, cu o lungime totală de 48.860 m, căi noi de acces pe o lungime de 6.323 m și platforme tehnologice pe o suprafață totală de 68.591 mp. Fundațiile turbinelor vor ocupa 14.012 mp, iar stațiile de transformare și de stocare vor ocupa aproximativ nouă hectare, conform comunicatului.

Suprafața totală permanent ocupată de acest proiect este de 240.107 mp (24.01 hectare) în comunele Oșești, Rebricea, Ștefan cel Mare, Vulturești și orașul Negrești, cu accesul către parc asigurat de drumul județean DJ 207 din Oșești.

„Împreună cu parcul eolian care a primit acordul de mediu în aprilie, noul parc aproape că dublează capacitatea de producție a energiei electrice din vânt, exclusiv în județul Vaslui, având capacitatea de a alimenta cu energie electrică sute de mii de locuințe”, a declarat Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele ANPM.

Turbina eoliana

Documentul recomandă evitarea lucrărilor care generează zgomot ridicat între 15 aprilie și 15 iulie, perioada de cuibărire pentru majoritatea speciilor de păsări, pentru a minimiza deranjul asupra acestora. Deși impactul prognozat este considerat nesemnificativ, specialiștii recomandă evitarea amenajării drumurilor, fundațiilor și platformelor turbinelor, precum și săparea șanțurilor pentru conductorii electrici în această perioadă.

În prezent, în județul Vaslui, se află în procedură de evaluare a impactului asupra mediului alte 14 proiecte eoliene destinate valorificării potențialului eolian al Podișului Moldovei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.