Operațiunea „Deep Fake”

Pe 8 august, 12 persoane au fost reținute pentru escrocherie și spălare de bani în domeniul investițiilor. Autoritățile au investigat o schemă denumită „Deep Fake”, desfășurată de un grup criminal organizat. Grupul era format din membri din mai multe state. Operațiunea a fost coordonată de DIICOT din România, cu sprijinul Poliției din Ucraina și al agențiilor europene. În Ucraina, autoritățile au desfășurat nouă percheziții în Kiev. Sprijinul a venit din partea Eurojust, Europol, Selec și angajaților „Fulger”.

Percheziții și descoperiri

Screenshot

În cadrul operațiunii, au avut loc 60 de percheziții în Moldova și România. Acestea au vizat domicilii, oficii și automobile din Chișinău, Ialoveni și Ocnița. Autoritățile au confiscat peste 100 de calculatoare, zeci de telefoane și carduri bancare. Au fost ridicate, de asemenea, arme de foc păstrate ilegal și 10 automobile utilizate în escrocherii. În plus, autoritățile au confiscat zeci de mii de lei și peste 35.000 de dolari. În Kiev, autoritățile ucrainene au confiscat calculatoare, telefoane și peste 58.000 de dolari. Alte 70.000 de hrivne au fost ridicate pentru cercetări penale.

Modul de operare și impactul asupra victimelor

Grupul criminal a folosit reclame online pentru a atrage victime din România. Acestea promiteau câștiguri rapide prin investiții reduse în acțiuni sau monede virtuale. Reclamele prezentau poze ale unor persoane notorii și sigle ale unor unități bancare. Victimele erau direcționate către pagini web false, care simulau platforme de investiții. După completarea unui formular, victimele erau contactate de membrii grupului. Aceștia foloseau identități false, precum consultanți financiari sau experți în investiții. Victimele erau convinse să investească în platforme de tranzacționare controlate de grup.

Acces la conturile bancare ale victimelor

După obținerea documentelor, suspecții instalau programe de control la distanță pe dispozitivele victimelor. Aceștia accesau conturile bancare și cele de pe platformele de monede virtuale ale victimelor. Banii și monedele virtuale erau transferați în conturi controlate de grup. În caz de reticență din partea victimelor, suspecții recurgeau la amenințări.

Angajare și vinovăție

Persoanele reținute au vârste între 20 și 45 de ani. Acestea au fost angajate după teste la poligraf pentru a evita deconspirarea. Suspecții foloseau pseudonime în comunicarea cu victimele. Majoritatea suspecților sunt tineri, cu roluri de operatori în centrele de apel sau specialiști IT. Unii suspecți mai în vârstă aveau roluri de conducere. Unii dintre suspecți și-au recunoscut vinovăția și colaborează cu autoritățile.

Investigații în România

În România, schema este investigată în cadrul a 120 de dosare penale. S-au depus 150 de plângeri din partea persoanelor înșelate, cu un prejudiciu de 15.000.000 de RON. Investigațiile continuă, iar suspecții beneficiază de prezumția nevinovăției și garanțiile procedurale.

zdg.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.