România Înregistrează Creșteri Semnificative în Piața Imobiliară

România a avut o creștere de 131% a tranzacțiilor imobiliare în primul semestru din 2024. Aceasta este cea mai mare creștere din Europa Centrală și de Est. România ocupă locul 3 în regiune, după Polonia și Cehia, dar înainte de Ungaria și Slovacia.

Detalii despre Piața Imobiliară

Tranzacțiile cu proprietăți de retail și proiecte industriale au reprezentat 90% din volumul total. Tranzacțiile cu birouri au avut o pondere de doar 4%. Aceste informații provin dintr-un comunicat al companiei.

În regiune (România, Polonia, Cehia, Ungaria și Slovacia), volumul tranzacționat a fost de 3,26 miliarde de euro în primul semestru. Aceasta reprezintă o creștere de 40% comparativ cu anul anterior. Polonia a avut o creștere de 113%, iar Cehia a înregistrat un avans de 19%. În schimb, Ungaria a avut o scădere de 33%, iar Slovacia a avut o reducere de 73%.

Motivul Preferinței pentru Proprietate

Șerban Trâmbițașu, un cunoscut agent imobiliar din România, explică de ce românii preferă să fie proprietari, nu chiriași. El afirmă că diferența dintre chirie și rate este mică, ambele implicând o plată lunară.

„Am stat în chirie ani buni și am investit în chirie. Dacă nu îți permiți să plătești, poți pleca”, spune Trâmbițașu. El povestește cum a locuit într-un apartament distrus, pe care l-a renovat și a plătit o chirie mică.

Metode de Achiziție a Proprietății

Trâmbițașu recomandă să nu se cheltuie toți banii pe proprietăți, ci să se facă un avans și să se ia un credit. Restul banilor ar trebui investiți pentru a îmbunătăți venitul.

El subliniază că ideea de a fi proprietar provine din mentalitatea românească și din perioada în care se dădeau case. De asemenea, există și o preocupare legată de pensie, unde oamenii consideră că este mai sigur să ai o casă proprie.

Comparativ cu Alte Țări

Trâmbițașu observă că, spre deosebire de România, în Germania se preferă chiriașii. Totuși, el consideră că, dacă ar fi să aleagă, ar sta chiriaș toată viața, dar cu o chirie mică.

„Ideea este să plătești cât mai puțin pe chirie și să nu îți schimbe viața”, adaugă Trâmbițașu.

DC News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.