China Intervine în Tensiunile din Orientul Mijlociu și Sprijină Iranul

China a anunțat că sprijină Iranul în apărarea suveranității și securității sale. Șeful diplomației chineze, Wang Yi, a transmis acest mesaj ministrului iranian de Externe, Ali Bagheri Kani.

În cadrul unei convorbiri telefonice, Wang Yi a reiterat că Beijingul condamnă asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran pe 31 iulie. Acesta a afirmat că atacul a încălcat suveranitatea Iranului și a periclitat stabilitatea regională. Wang Yi a adăugat că uciderea lui Haniyeh a subminat procesul de negociere a încetării focului în Fâșia Gaza și pacea regională.

China a declarat că sprijină Iranul în conformitate cu legea și este pregătită să mențină o comunicare strânsă cu acesta.

Pericolul Escaladării Tensiunilor din Orientul Mijlociu

Reacția Chinei vine după ce Iranul și Hamas au acuzat Israelul de asasinarea lui Haniyeh. Israelul nu a revendicat atacul, ceea ce a amplificat temerile privind o posibilă escaladare a conflictului din Fâșia Gaza într-un război mai amplu în Orientul Mijlociu.

Iranul a avertizat că va „pedepsi dur” Israelul pentru acest atac. Hezbollah a amenințat cu ripostă pentru uciderea comandantului său, Fuad Shukr, într-un atac în apropiere de Beirut, recunoscut de armata israeliană.

Președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, l-a numit pe Abbas Araqchi în funcția de ministru de Externe. Araqchi a fost negociatorul-șef al Iranului în negocierile nucleare între 2013 și 2021.

Noul lider al mișcării Hamas, Yahya Sinwar, a fost responsabil pentru atacurile din 7 octombrie 2023.

DCNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.