Descoperire Arheologică Sensatională lângă Târgu Neamț

Specialiștii de la Complexul Muzeal Național (CMN) Neamț au făcut o descoperire importantă în apropierea orașului Târgu Neamț. Au fost găsite vestigii vechi de mii de ani, precum și artefacte mai recente.

Săpături Arheologice în Satul Topolița

Unul dintre șantierele arheologice a fost în satul Topolița, comuna Grumăzești. Săpăturile au început în 2019 și au scos la iveală urme ale unei așezări. Cele mai vechi urme datează de acum aproape 7.000 de ani, iar cele mai recente din secolul al IV-lea după Hristos.

În campania de anul acesta, au fost cercetate urmele unei construcții din cultura Precucuteni, incendiată acum 6.500 de ani. În interiorul acesteia s-au descoperit materiale arheologice importante pentru acea epocă.

Descoperiri Surprinzătoare în Construcție

Săpăturile din această vară au oferit rezultate neașteptate. În interiorul construcției au fost găsite vase sparte și întregi, decorate frumos, și statuete de lut. Acestea fac parte din recuzita religioasă a comunității din urmă cu șase milenii.

Printre artefactele deosebite se numără un fragment mare de picior uman și un pandantiv din piatră, găsit într-un vas de lut.

Comentariile Cercetătorului Dr. Vasile Diaconu

Dr. Vasile Diaconu, coordonatorul cercetării, a declarat: „Chiar dacă suntem o echipă mică, am reușit să cercetăm o locuință bine conservată a culturii Precucuteni. Am descoperit, de asemenea, zone cu resturi menajere care ne ajută să înțelegem economia și modul de viață al acestor comunități. Acestea au stat la baza civilizației eneolitice Cucuteni.”

BitTV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.