Există viață dincolo? Descoperirea unei planete asemănătoare Terrei

NASA Universe a dezvăluit descoperirea unei planete de mărimea Terrei, situată la 40 de ani lumină distanță. Planeta are dimensiuni asemănătoare cu cele ale Terrei și Venusului. Temperatura sa la suprafață este de aproximativ 42 de grade Celsius. Deși nu se știe încă dacă planeta are atmosferă, aceasta prezintă caracteristici interesante pentru studiile ulterioare. Telescopul spațial James Webb al NASA ar putea oferi mai multe informații.

Descoperirea și Observațiile

Planeta a fost localizată folosind observațiile satelitului TESS și alte instalații. TESS monitorizează o mare parte din cer, observând schimbările de luminozitate ale stelelor. Misiunea sa principală este detectarea tranzitelor planetelor care trec pe lângă stele.

„Am găsit cea mai apropiată lume temperată de mărimea Pământului, până în prezent. Nu știm dacă are atmosferă, dar dimensiunile și energia de la steaua sa sunt similare cu cele ale Venusului”, a declarat Masayuki Kuzuhara de la Centrul de Astrobiologie din Tokyo. Steaua gazdă, Gliese 12, este o pitică roșie rece, aflată la aproape 40 de ani lumină distanță, în constelația Pești.

Caracteristicile Planetei

Planeta, denumită Gliese 12 b, orbitează în jurul stelei sale la fiecare 12,8 zile. Dacă nu are atmosferă, temperatura sa de suprafață este estimată la aproximativ 42 de grade Celsius. Steaua gazdă are doar 27% din dimensiunea Soarelui și 60% din temperatura acestuia.

Stelele pitice roșii au o luminositate mai mică, iar zonele locuibile se află mai aproape de stea. Acest lucru facilitează detectarea planetelor ce orbitează în zonele locuibile. Gliese 12 b primește de 1,6 ori mai multă energie decât Pământul și aproximativ 85% din energia pe care o primește Venus.

Importanța Studiilor și Descoperirilor

„Gliese 12 b reprezintă una dintre cele mai bune ținte pentru studii privind păstrarea atmosferei de către planetele care orbitează stele reci”, a spus Shishir Dholakia de la Universitatea Queensland de Sud din Australia. Studiile asupra acestei planete ar putea dezvălui aspecte importante despre habitabilitatea și evoluția planetelor.

Se crede că primele atmosfere ale Pământului și Venusului au fost afectate de degazare vulcanică și bombardamente. Gliese 12 b, situată între Pământ și Venus în termeni de temperatură, ar putea oferi informații valoroase despre căile de habitabilitate ale planetelor.

Concluzii și Publicații

Concluziile cercetărilor conduse de Kuzuhara și Fukui au fost publicate pe 23 mai în The Astrophysical Journal Letters. Cercetările lui Dholakia și Palethorpe au fost publicate în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society în aceeași zi.

De ce este importantă această descoperire

Tranzitele planetei permit studiul atmosferei prin spectroscopie de transmisie. Analizând lumina stelei care trece prin atmosferă, pot fi detectate amprente chimice importante. „Avem nevoie de mai multe exemple precum Gliese 12 b pentru a înțelege diversitatea atmosferelor planetelor”, a spus Michael McElwain de la NASA.

Despre Misiunea TESS

TESS este o misiune NASA gestionată de NASA Goddard și operată de MIT. Printre partenerii misiunii se numără Northrop Grumman, NASA Ames Research Center, și Space Telescope Science Institute. Peste 20 de universități și institute de cercetare din întreaga lume contribuie la misiune.

Adevărul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.