Caii au Capacitatea de a Gândi și de a Planifica

Rezultate Revoluționare în Studiul Inteligentei Cailor

Cercetătorii de la Universitatea Nottingham Trent (NTU) din Marea Britanie au descoperit că caii sunt mult mai inteligenți decât se credea anterior. Studiul a demonstrat că aceștia pot gândi, planifica și schimba strategii în jocuri complexe bazate pe recompense.

Comportamentul Cailor în Fața Recompenselor și Sancțiunilor

Cercetătorii au observat că, atunci când li se refuza recompensa pentru nerespectarea regulilor, caii își schimbau instantaneu strategiile. Acest comportament sugerează că animalele sunt capabile să planifice și să ia decizii strategice.

Detalii ale Studiului și Metodologia Folosită

Pentru experiment, 20 de cai au fost supuși unei sarcini în trei etape. În prima etapă, caii trebuiau să atingă un carton pentru a primi o recompensă. În a doua etapă, recompensa era oferită doar dacă atingerea cartonului avea loc când lumina era stinsă. În ultima etapă, a fost introdusă o sancțiune pentru atingerea cartonului când lumina era aprinsă.

Rezultate și Interpretări ale Studiului

Cercetătorii au constatat că caii respectau regulile și evitau sancțiunile, atingând cartonul doar în momentul potrivit. Acest comportament sugerează că caii înțelegeau regulile jocului și că s-au adaptat rapid pentru a evita erorile. Louise Evans, doctorandă la NTU, a fost impresionată de îmbunătățirea rapidă a performanțelor cailor după introducerea sancțiunii.

Implicatii și Concluzii ale Studiului

Studiul, publicat în jurnalul Applied Animal Behaviour Science, sugerează că caii pot avea un model intern al lumii și pot lua decizii bazate pe predicții. Această capacitate era considerată prea complexă pentru cai, având în vedere cortexul lor pre-frontal subdezvoltat. Carrie Ijichi, lector la NTU, subliniază că aceste descoperiri schimbă percepția asupra inteligenței și sensibilității animalelor.

Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.