Medicii Avertizează: Alimente de Evitat Înainte de Culcare
Medicii recomandă evitarea anumitor alimente și băuturi înainte de somn. Acestea pot perturba somnul și cauza insomnie. Printre alimentele de evitat se numără alimentele picante, pizza, burgerii, înghețata și laptele.
Alimente și Băuturi care Duc la Insomnie
Dr. Abhinav Singh, medic de somn, explică faptul că alimentele condimentate pot crește aciditatea din stomac. Aciditatea crescută poate îngreuna somnul. Dr. Singh menționează că nivelurile de acid din stomac sunt mai mari noaptea, ceea ce poate perturba somnul. Medicul Ruchir P. Patel este de acord cu această observație.
Pizza, în special cea cu sos de roșii, este de evitat. Sosul de roșii poate provoca reflux acid și poate perturba somnul. Este bine să evitați alimentele bogate în sodiu și grăsimi saturate înainte de culcare, spune dr. Patel.
Burgerii durează mai mult pentru a se digera. Consumul unui burger înainte de culcare, mai ales cu ketchup, poate declanșa refluxul acid și poate ține treaz.
Înghețata este bogată în zahăr și poate provoca fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge. Aceste fluctuații pot menține corpul încordat înainte de culcare, spune dr. Raj Dasgupta.
Lapte – Consumarea unui pahar de lapte înainte de culcare poate îngreuna adormirea, conform dr. Patel. Menta poate provoca reflux de acid și probleme de somn la unele persoane.
Alte Alimente care Pot Afecta Somnul
Nutriționistul Dr. Elena Kalen menționează alimentele care pot afecta calitatea somnului. Lipsa regulată de somn reduce imunitatea și acumulează hormoni de stres în organism.
Dr. Cullen explică că persoanele care devin iritabile pot mânca în exces, ceea ce duce la exces de greutate. Alimentele care pot provoca insomnie includ carnea gătită (prăjită sau la grătar), roșiile, vinetele, conservele și murăturile, avocado și brânza albastră.
Aceste produse conțin tiramină, care se transformă în norepinefrină, hormonul stresului. Concentrația crescută de norepinefrină poate cauza excitație și dificultăți în a adormi noaptea, spune nutriționistul.