Paradoxul Pieței Muncii din România

Tinerii absolvenți de facultate au șanse mai mici să se angajeze decât cei fără studii superioare. România este una dintre ultimele trei țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de angajare a tinerilor absolvenți de liceu sau facultate. Experții spun că acest fenomen se datorează faptului că angajatorii din România preferă candidați cu experiență și oferă prea puține oportunități pentru începători.

Tinerii Nu Se Grăbesc să Se Angajeze

Mulți tineri nu se grăbesc să își găsească un loc de muncă sau să devină independenți financiar, decât dacă sunt motivați de împrejurări. Potrivit Eurostat, România, Grecia și Italia au cei mai mulți șomeri în rândul absolvenților de învățământ. În România, tinerii care termină studiile au șanse mici să își găsească un loc de muncă în perioada actuală.

Factori Culturali și Economici

Aida Chivu, specialist HR, explică faptul că, în România, cultura încurajează tinerii să nu se angajeze imediat după terminarea facultății. De asemenea, angajatorii nu sunt pregătiți să investească în formarea tinerilor angajați. „Se doresc rezultate rapide, iar pentru pozițiile de început se caută persoane cu experiență minimă,” a spus Chivu.

Multe companii nu au resursele necesare să instruiască tineri absolvenți, preferând să angajeze persoane cu experiență. Conceptul de „învățăcel” aproape a dispărut, iar puține companii mai oferă programe de formare pentru tinerii ieșiți de pe băncile școlii.

stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.