Stocarea Amintirilor în Creier

În creierul uman, se stochează cel puțin trei copii ale fiecărei amintiri. Amintirile noastre evoluează de-a lungul vieții, schimbându-se în funcție de experiențele noastre. Ele se degradează pe măsură ce îmbătrânim.

În trecut, se credea că maleabilitatea amintirilor era datorată schimbărilor în celulele care le codifică. Se presupunea că aceste celule stochează o singură copie a fiecărei amintiri. Cu toate acestea, cercetări recente sugerează altceva, conform Live Science.

Descoperiri Recente

Oamenii de știință au descoperit că, la rozătoare, creierul stochează cel puțin trei copii ale aceleași amintiri. Aceste copii sunt codificate în mai multe locuri ale creierului. Ele sunt codificate de grupuri diferite de neuroni în hipocampus, o zonă crucială pentru învățare și memorie. Aceste copii variază în funcție de momentul în care sunt create, cât timp durează și cât de modificabile sunt.

Amintirile: Vii sau Estompate?

Studiul publicat în Science pe 16 august arată cum șoarecii creează noi amintiri. La început, aceștia formează neuroni numiți „neuroni născuți timpuriu”, care stochează copii pe termen lung ale amintirilor. Urmează neuronii de mijloc, mai stabili de la început. Apoi vin neuronii târzii, care codifică amintiri foarte puternice la început, dar care se estompează în timp.

Cercetătorii au studiat activitatea acestor neuroni după ce șoarecii au trecut prin diverse sarcini de memorie. Sarcinile includeau evitarea unor situații dăunătoare, cum ar fi șocurile electrice, repetate ulterior.

Impactul Descoperirilor Asupra Tratării PTSD

Amintirile stocate de neuronii născuți târziu s-au dovedit a fi mai maleabile decât cele stocate de neuronii născuți devreme. Aceasta sugerează că, la începutul formării memoriei, informațiile stocate sunt stabile, dar devin mai ușor deformatabile ulterior. Dacă același fenomen apare și la oameni, descoperirea ar putea conduce la dezvoltarea de noi terapii.

În cazul tulburării de stres posttraumatic (PTSD), pacienții suferă de amintiri intruzive ale unor evenimente traumatice. Un medicament care ar activa neuronii născuți târziu, mai plastici, ar putea îmbunătăți eficiența psihoterapiei.

Viitorul Rescrierii Amintirilor

Pentru persoanele cu pierderi de memorie cauzate de demență, un alt tip de medicament ar putea stimula neuronii născuți timpuriu, care stochează amintiri mai rigide. Tratamentele viitoare ar putea manipula proprietățile unei amintiri prin alegerea tipului de neuron utilizat pentru codificare.

„Avem acum puncte de intrare biologice pentru a modula plasticitatea memoriei”, a explicat Donato. Aceasta ar putea permite amintirilor să fie mai plastice sau mai rigide, în funcție de necesitate.

jurnalulnational.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.