Ilan Șor, un politician moldovean inculpat în mai multe dosare penale, a primit recent cetățenia rusă, conform declarațiilor sale făcute într-un interviu acordat postului de televiziune RT. Șor a menționat că a depus documentele necesare și a obținut cetățenia Federației Ruse, devenind astfel cetățean al acestui stat. El este și soțul cântăreței ruse Jasmin. În 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru implicarea în scheme bancare, legate de scoaterea ilegală din țară a aproape unui miliard de dolari. Aceste acuzații implicau trei bănci importante din Moldova: Banca de Economii, unde Șor era președinte al consiliului de administrație, Banca Socială și Unibank.

Cu toate că instanța i-a interzis să părăsească țara, Ilan Șor a devenit în 2019 deputat în parlament din partea partidului „Șor”, dar a părăsit țara ulterior, iar mandatul său a fost retras. Procuratura a deschis trei dosare penale împotriva sa și l-a plasat în urmărire internațională. În 2021, Șor a redevenit deputat în urma alegerilor parlamentare anticipate, deși nu s-a întors niciodată în Moldova.

Ulterior, în aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat la 15 ani de închisoare pentru acuzații similare legate de scoaterea din țară a unui miliard de dolari. Șor a respins sentința, considerând-o ilegală și exagerată, și a declarat că nu intenționează să se conformeze deciziei instanței. În iunie 2023, autoritățile moldovenești au declarat ilegal partidul „Șor”, dar susținătorii săi au continuat să organizeze proteste de masă împotriva guvernului, cerând demisia cabinetului și a președintei Maia Sandu.

Oligarhul fugit Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare într-un dosar de fraudă bancară, a primit cetățenia Federației Ruse la începutul acestui an, conform declarațiilor făcute de Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu. Viorel Țentiu a confirmat că Șor deține acum cetățenia a trei state – Republica Moldova, Israel și Federația Rusă, deși legislația Republicii Moldova permite deținerea a doar două cetățenii. Deși este căutat internațional, cetățenia rusă a lui Șor face improbabilă extrădarea sa înapoi în Moldova.

În plus, Viorel Țentiu a subliniat că, conform procedurilor internaționale, niciun stat nu-și extrădează propriii cetățeni. Faptul că Șor a părăsit Israelul în februarie și nu s-a mai întors de atunci indică claritudinea acțiunilor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.