Se adună norii unei noi crize financiare?

Warren Buffett este cunoscut pentru impactul său asupra piețelor financiare. Când face o mișcare, investitorii mici analizează ce înseamnă pentru portofoliile lor. Recent, Buffett a redus participația Berkshire Hathaway la Apple și a început să acumuleze cash. Mulți se întreabă dacă această acțiune semnalează o nouă criză financiară, potrivit The Economist.

Rezervele de cash ale Berkshire Hathaway au crescut de la 189 miliarde de dolari în primul trimestru la 277 miliarde de dolari la sfârșitul lunii iunie. Anunțul vânzării acțiunilor Apple a venit pe un fundal economic pesimist. Bursele globale au scăzut rapid după ce datele economice din SUA au provocat temeri de recesiune.

Misterul în jurul strategiei lui Buffett

Warren Buffett, cunoscut și ca „Oracolul din Omaha”, este considerat un geniu în lumea investițiilor. Strategiile și succesul său pe termen lung i-au adus această reputație. La reuniunile acționarilor Berkshire Hathaway, zecile de mii de investitori nu sunt doar vânători de acțiuni, ci mai degrabă discipoli. Mulți observatori văd acumularea de cash ca un semn rău.

Buffett a început să strângă cash și înainte de criza financiară globală din anii 2000. Această strategie i-a permis să cumpere acțiuni la prețuri reduse când companiile aveau nevoie de bani. Cercetările arată că performanțele sale superioare se bazează pe cumpărarea de acțiuni stabile la prețuri mici și utilizarea efectului de levier. Astfel, Buffett a folosit fondurile Berkshire sau împrumuturile pentru a cumpăra acțiuni ieftine și de calitate, asigurând profituri garantate.

Motivele pentru acumularea de cash

În mai, Buffett a explicat investitorilor că intenționează să vândă acțiuni și să acumuleze rezerve de cash din două motive. Primul motiv este creșterea așteptată a impozitelor pe câștigurile de capital, dorind să realizeze profituri înainte de această schimbare. Al doilea motiv este lipsa companiilor ieftine și de înaltă calitate în care să investească.

Noua rezervă de cash a lui Buffett este considerabilă. Berkshire Hathaway ar putea cumpăra McDonald’s la prețul actual al acțiunilor și să rămână cu 80 miliarde de dolari. De asemenea, ar putea achiziționa mai multe acțiuni Meta decât deține Mark Zuckerberg. Dacă piețele intră într-o recesiune severă, Buffett va fi într-o poziție de invidiat, pregătit să cumpere firme care se tranzacționează la prețuri reduse și să continue să joace cărțile care l-au făcut faimos.

Business Magazin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.