Prețuri Uriașe pentru Adeverințele de Vechime Necesare Recalculării Pensiilor

Începând cu 1 septembrie 2024, pensionarii trebuie să demonstreze că au obținut venituri nepermanente, cum ar fi prime, bonusuri și al 13-lea salariu, prin documente justificative. Pentru aceste adeverințe, pensionarii trebuie să plătească sume mari de bani. Tarifele pot ajunge până la 4.000 de lei. Aceste tarife nu sunt stabilite de firmele de arhivare, ci de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), cu avizul Arhivelor Naționale.

Nemulțumirea Pensionarilor față de Costurile Ridicate

Majoritatea pensionarilor consideră că firmele de arhivare profită de pe urma lor prin impunerea unor prețuri mari pentru adeverințele necesare recalculării pensiilor. În realitate, CNPP stabilește aceste tarife, cu avizul Arhivelor Naționale. În mijlocul scandalului legat de prețurile mari, CNPP nu a redus tarifele. În schimb, încearcă să transfere responsabilitatea pentru stabilirea tarifelor și eliberarea adeverințelor către Arhivele Naționale. Aceasta este o sarcină dificilă, având în vedere resursele limitate ale instituției, explică Florin Cîntic, directorul Arhivelor Naționale filiala Iași. Administratorul unei firme de arhivare din județul Iași a confirmat că o adeverință poate costa până la 4.000 de lei.

Rolul Limitat al Arhivelor Naționale

Florin Cîntic precizează că Arhivele Naționale se ocupă doar de documentele de valoare istorică, care pot fi incluse în Fondul Arhivistic Național. Documentele cu valoare practică, cum ar fi statele de plată și adeverințele de vechime, sunt gestionate de operatori economici autorizați. Aceștia sunt avizați de Arhivele Naționale și au tarife stabilite de CNPP, cu avizul Arhivelor Naționale.

Bittv.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.