MApN va Achiziționa un Sistem PATRIOT după Donația către Ucraina

Achiziția unui Nou Sistem PATRIOT

Ministerul Apărării Naționale (MApN) va cumpăra un sistem PATRIOT după ce va dona unul Ucrainei. Finanțarea va veni din fonduri „externe nerambursabile”. Totuși, MApN va plăti 60 milioane dolari pentru taxe și comisioane.

Proiectul de Lege și Detaliile Finanțării

Guvernul României a trimis Parlamentului un proiect de lege privind achiziția. Proiectul completează Legea 222/2017 și prevede donația unui sistem PATRIOT. După aprobarea legii, guvernul va emite hotărârea necesară pentru donație.

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că MApN va reconstitui capabilitatea de apărare sol-aer din bugetul său. Proiectul de lege menționează sursa fondurilor ca fiind „externe nerambursabile”, fără detalii suplimentare.

Costuri și Specificații ale Noului Sistem PATRIOT

MApN va plăti 60 milioane dolari pentru taxe și comisioane. Noul sistem PATRIOT va fi în configurația 3+. Conform Legii 222/2017, primul sistem HSAM trebuia achiziționat până la 31 decembrie 2017. Costul estimat al sistemului este de 910,10 milioane USD, inclusiv TVA.

Anunțul și Presiunea Internațională

Președintele Iohannis a anunțat donația în iulie. În CSAT s-a discutat și s-a dat mandat pentru negocierea unui nou sistem PATRIOT. Iohannis a menționat că dorința este de a primi un sistem în schimb, în viitorul apropiat.

Presiunea pentru donația sistemului PATRIOT a venit din partea Administrației Biden. În discursul său de la summit, Biden a anunțat ajutor „istoric” pentru Ucraina, inclusiv transferul a patru sisteme PATRIOT.

Contextul Achizițiilor și Contractelor Anterioare

MApN a comandat șapte sisteme PATRIOT în 2017, în cel mai scump contract militar din istorie, de 4 miliarde euro. Patru dintre aceste sisteme au sosit deja, două fiind operaționalizate. România a achiziționat și 56 de rachete PAC-2 GEM-T și 168 de rachete PAC-3 MSE. Recent, s-a semnat un contract suplimentar de 1 miliard euro pentru 200 de rachete PAC-2.

Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.