Planul de pace propus de Olaf Scholz

Olaf Scholz lucrează la un plan de pace care ar putea include cedări teritoriale către Rusia. Informația provine de la o sursă apropiată partidului cancelarului german, potrivit La Repubblica.

Scholz, afectat de rezultatele electorale din Turingia și Saxonia, a decis să joace „cartea Ucrainei” pentru a-și întări poziția. Liderul social-democraților și alți membri ai Partidului Social-Democrat lucrează la o variantă de Minsk-3. Aceasta include ipoteza cedării unei părți din teritoriul ucrainean ocupat către Moscova.

Conform ziarului italian, Scholz vrea să fie cunoscut drept „cancelarul păcii” și își leagă succesul electoral de această inițiativă. La alegerile din Turingia și Saxonia, Partidul Social-Democrat a obținut locurile cinci și patru, cu 6,1%, respectiv 7,3% din voturi. Rezultatele slabe vin cu un an înaintea alegerilor legislative federale, esențiale pentru poziția lui Scholz ca cancelar.

Intensificarea eforturilor diplomatice și reacțiile

Olaf Scholz a subliniat, într-un interviu pentru ZDF, necesitatea intensificării eforturilor diplomatice pentru a obține pacea în Ucraina. După întâlnirea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Scholz a discutat despre posibilitatea unei noi conferințe de pace. O astfel de conferință ar trebui să includă și Rusia, după modelul summitului din Elveția, organizat în iunie.

Această propunere a stârnit critici în Germania. Roderich Kiesewetter, deputat al CDU, a acuzat că Scholz încearcă să „împingă Ucraina către o pace falsă dictată de Rusia”. Totuși, purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, a clarificat că o pace justă nu presupune capitularea Ucrainei.

Kremlinul a reacționat favorabil, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov. Acesta a menționat că Rusia nu respinge din start planul, dar este esențial ca și SUA să fie implicate în negocierile directe dintre Moscova și Kiev.

Cererile Rusiei și respingerea acestora

În iunie, Vladimir Putin a cerut retragerea trupelor ucrainene din patru regiuni – Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. De asemenea, a solicitat ca Ucraina să renunțe la aspirația de a adera la NATO. Aceste cereri au fost respinse imediat de Ucraina și de aliații săi occidentali, în special SUA.

La sfârșitul anului 2022, Zelenski a prezentat o „formulă de pace”, care cere retragerea completă a trupelor ruse și restabilirea granițelor recunoscute internațional ale Ucrainei. Ucraina pregătește un plan de pace, care ar putea fi prezentat la un summit la sfârșitul anului. Președintele ucrainean intenționează să prezinte planul omologului său american Joe Biden, precum și candidaților la președinția SUA, Kamala Harris și Donald Trump.

Zelenski a reiterat, la reuniunea Grupului de Contact pentru Ucraina, importanța încheierii războiului înainte de sosirea iernii. „Trebuie să ne asigurăm că această toamnă va marca sfârșitul agresiunii ruse”, a spus el.

Libertatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.