Germania suspendă acordul Schengen

Germania va reintroduce controalele pașapoartelor la toate frontierele terestre, în ciuda apartenenței la spațiul Schengen.

Guvernul german a anunțat că măsura va intra în vigoare de la 16 septembrie. Scopul este de a reduce imigrația clandestină și de a spori securitatea internă.

Controalele vor fi implementate timp de 6 luni la frontierele cu Franța, Luxemburg, Olanda, Belgia și Danemarca. Acestea se adaugă celor deja existente la granițele cu Polonia, Cehia, Austria și Elveția.

Într-un comunicat recent, guvernul german a declarat că măsura este necesară pentru protecția împotriva terorismului islamist și criminalității transfrontaliere. Acest anunț vine după atentatul de la Solingen, revendicat de Statul Islamic.

Germania a informat deja Comisia Europeană despre reintroducerea controalelor.

Codul frontierelor Schengen permite statelor membre să reintroducă temporar controalele în caz de amenințări grave. Autoritățile trebuie să notifice Comisia Europeană înainte de aplicarea măsurii.

Reintroducerea controalelor trebuie să fie o măsură de ultimă instanță și să respecte principiul proporționalității. Durata acestora este limitată și depinde de baza juridică invocată.

Comisia Europeană poate emite un aviz privind necesitatea și proporționalitatea măsurii, dar nu poate viza dreptul statului membru de a reintroduce controalele.

Toți vecinii Germaniei fac parte din spațiul Schengen. Din octombrie 2023, Germania a reintrodus controale la granițele cu Elveția, Cehia și Polonia pentru a descuraja migranții.

Controalele similare sunt deja în vigoare temporar din septembrie 2015 la frontiera cu Austria.

Știri pe Surse

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.