Navele Germane Traversând Strâmtoarea Taiwan

Două nave ale marinei germane au traversat strâmtoarea Taiwan. Este prima operațiune de acest fel în peste 20 de ani, conform Business Insider.

În ciuda plângerilor Chinei, Germania a afirmat că are dreptul de a tranzita strâmtoarea. Strâmtoarea Taiwan este situată în apele internaționale. Această poziție este similară cu cea a SUA și a altor aliați occidentali. Fregata germană Baden-Wurttemberg și nava de aprovizionare Frankfurt pe Main au navigat vineri pe strâmtoare. Tranzitul a fost confirmat de ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.

„Apele internaționale sunt ape internaționale,” a declarat Pistorius într-o conferință de presă la Berlin. „Este cel mai scurt și, având în vedere condițiile meteo, cel mai sigur traseu. Așadar, suntem în trecere,” a adăugat el.

Ministerul Apărării din Taiwan a spus că navele navighează spre sud prin strâmtoare. Forțele sale au monitorizat navele, iar situația „a rămas normală.”

Contextul Geopolitic

Strâmtoarea Taiwan este situată între China continentală și națiunea insulară suverană. Este o rută comercială aglomerată și o cale navigabilă internațională. SUA și aliații săi, inclusiv Taiwanul, consideră că strâmtoarea este deschisă pentru navigație. China, care încearcă să controleze Taiwanul, are o altă opinie.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Mao Ning, a criticat comentariile lui Pistorius. „Întrebarea nu este despre libertatea de navigație, ci despre suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei,” a spus Mao. „Respectăm dreptul țărilor la navigație conform legilor Chinei și dreptului internațional.”

Mao a adăugat că China se opune ferm provocărilor sub pretextul libertății de navigație care afectează suveranitatea și securitatea sa.

La începutul săptămânii, ministerul chinez de Externe a reiterat că apele strâmtoarei aparțin Chinei. „Apele strâmtoarei Taiwan sunt apele interne ale Chinei,” a spus Mao. „Țările trebuie să navigheze în conformitate cu legile chineze și internaționale.”

Marina SUA navighează frecvent prin strâmtoarea Taiwan. Alte națiuni, inclusiv Canada și Franța, au utilizat, de asemenea, această rută, ceea ce a provocat nemulțumirea Beijingului.

Luna trecută, fregata canadiană Montreal a efectuat un tranzit de rutină. În 2019, fregata franceză Vendemiaire a trecut prin strâmtoare, provocând furia Chinei.

China nu a exclus utilizarea forței pentru a prelua controlul asupra Taiwanului. Comportamentul său agresiv continuu stârnește îngrijorări, în special în rândul SUA și al aliaților săi, privind o posibilă invazie sau blocaj.

Aktual24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.