Edmundo González, candidatul opoziției din Venezuela, a fost „forțat” să accepte victoria lui Maduro în alegeri

Candidatul opoziției venezuelene, Edmundo González, a afirmat că a fost „forțat” să recunoască victoria lui Nicolás Maduro. Aceasta s-a întâmplat înainte de a i se permite să solicite azil în Spania, scrie BBC.

Într-un mesaj video, González a spus că asistenții lui Maduro l-au constrâns să semneze o scrisoare. Acesta a fost făcut în timp ce se ascundea în ambasada spaniolă din Caracas, la începutul acestei luni.

Jorge Rodríguez, șeful Adunării Naționale a Venezuelei și aliat al lui Maduro, a declarat că González a semnat de bună voie. Autoritățile electorale loiale lui Maduro l-au declarat câștigător al alegerilor, fapt contestat de González și de multe părți ale comunității internaționale.

În mesajul său video, González, în vârstă de 75 de ani, a afirmat că a fost constrâns să semneze scrisoarea. „Am fost presat intens, am simțit șantaj și presiune. Credeam că aș putea fi mai util liber decât dacă aș fi fost închis,” a spus González, descriind scrisoarea ca fiind „fără valoare”.

González, care a obținut azil în Spania, s-a declarat „Președintele ales de milioane de venezueleni care au votat pentru schimbare și democrație.” El a promis să „își îndeplinească mandatul”. După declarația lui González, Rodríguez a prezentat scrisoarea, afirmând că a fost semnată de González din proprie voință.

Rodríguez i-a acordat lui González „24 de ore” pentru a-și retrage afirmațiile. Altfel, va publica înregistrări audio ale conversațiilor lor care vor demasca afirmațiile candidatului opoziției.

Înainte de plecarea sa în Spania, González a fost acuzat de conspirație și falsificare de documente de un judecător venezuelean. González a negat aceste acuzații.

Consiliul Național Electoral din Venezuela (CNE) susține că Maduro a obținut 52% din voturi la alegerile din 28 iulie. González ar fi obținut 43%.

Opoziția a declarat că are dovezi că González a câștigat cu o marjă confortabilă. Au publicat numărători detaliate ale voturilor care sugerează că González l-a învins pe Maduro.

SUA, UE și majoritatea guvernelor străine nu au recunoscut victoria lui Maduro. CNE a declarat că nu poate publica înregistrările voturilor deoarece datele au fost corupte de hackeri.

Aleph News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.