Un proiect de hidrocentrală revitalizat de România și Bulgaria

Un proiect comun româno-bulgar a fost inițiat pentru construirea hidrocentralei Turnu Măgurele-Nicopole pe Dunăre. Proiectul a început în anii ’80, dar a fost abandonat. În 2022, România și Bulgaria au reluat discuțiile pentru revigorarea acestui proiect. Comisia Europeană a acceptat acum inițiativa și a inclus-o în „Lista Proiectelor Transfrontaliere de Energie Regenerabilă”.

Hidrocentrala are o capacitate de 840 de MW. Proiectul vizează creșterea proporției de energie regenerabilă și asigurarea independenței energetice pentru cele două țări. În august, proiectul a fost inclus în lista CEF Energy a UE. Comisia Europeană a subliniat că hidrocentrala va exploata potențialul energetic al Dunării. Aceasta va contribui la sustenabilitate ecologică și va satisface nevoile locale.

Critici și preocupări legate de proiect

Însă, ONG-urile au exprimat îngrijorări legate de impactul asupra comunităților de-a lungul Dunării. Opozanții susțin că hidrocentrala va afecta satele din zonă și centralele nucleare. Aceștia au afirmat că proiectul ar putea dăuna ecosistemelor fragile și comunităților locale. Criticile se concentrează pe costurile mari și riscurile pentru specii în pericol de extincție.

Ecologiștii au solicitat Comisiei Europene să excludă proiectul din lista de priorități. Argumentele lor includ afectarea suprafețelor agricole și a comunităților pe o distanță de 280 de kilometri. De asemenea, se tem că digul va provoca inundații și va deteriora calitatea solului. Impactul asupra infrastructurii portuare, agriculturii și turismului este, de asemenea, o preocupare majoră.

Mai mult, proiectul ar putea cauza alunecări de teren pe malul bulgăresc, afectând grav localitățile. Acesta a fost motivul pentru care proiectul a fost respins de Sofia în anii ’80.

Istoricul proiectului hidroenergetic

Proiectul hidroenergetic a fost inițiat în perioada comunistă de Nicolae Ceaușescu și Todor Jivkov. Ceaușescu dorea să construiască cea mai mare hidrocentrală pe Dunăre la Seaca, Teleorman. Proiectul a fost sistat după 1989, iar Liviu Dragnea a promis reluarea acestuia în campanii electorale.

Lucrările au început în 1978, când Ceaușescu și Jivkov au pus piatra de temelie. Muncitorii au fost aduși din toată țara pentru a lucra la construcție. Proiectul a adus îmbunătățiri semnificative infrastructurii locale, dar lucrările s-au oprit în 1983 din cauza neînțelegerilor cu Bulgaria.

În 1986, investiția a fost reluată, dar a fost suspendată din nou în 1989, când revoluția a oprit lucrările. Multe construcții au fost abandonate, lăsând în urmă ruine.

Promisiuni și planuri postdecembriste

După Revoluție, guvernele au discutat despre hidrocentrală, mutând proiectul de la Seaca la Islaz. Deși s-au tăiat panglici inaugurale, proiectul nu a fost finalizat. În 2012, Dragnea a promis revitalizarea hidrocentralei la Seaca, transformând-o în aqua park în 2013.

De-a lungul timpului, au existat multe promisiuni, dar majoritatea au rămas neîndeplinite. Primarul din Seaca speră că, deși au fost pierdute multe oportunități, proiectul va reveni în atenția autorităților.

Știri pe Surse

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.