România Acuzată de Manipularea Datelor de Poluare pentru Evitarea Sancțiunilor

România, printre cele mai poluate capitale București este a treia cea mai poluată capitală din Uniunea Europeană. Doar Zagreb și Varșovia înregistrează niveluri mai ridicate de poluare. Aceste date au fost centralizate de Agenția Europeană de Mediu.

Instituțiile de control din România și alte state nu respectă reglementările UE privind măsurătorile de poluare. Astfel, acestea ascund gravitatea reală a poluării. Concluziile fac parte din raportul „European Monitoring Station Check”. Acesta a fost coordonat de organizația Deutsche Umwelthilfe și realizat în România de asociația 2Celsius. Principala sursă de poluare este arderea combustibililor fosili și emisiile de azot în trafic și industrie.

Măsurători false și amplasamente nepotrivite Raportul relevă că măsurătorile din București sunt făcute în locuri nepotrivite. Stațiile oficiale de monitorizare sunt amplasate departe de zonele cele mai poluate. Un exemplu este stația de pe Șoseaua Ștefan cel Mare, situată într-un spațiu bine ventilat. De fapt, poluarea se concentrează în canioanele stradale, unde măsurătorile reale ar fi mai mari.

Stațiile mobile au indicat niveluri de poluare mult mai mari decât cele oficiale. La Budapesta, situația este similară. O stație de monitorizare este amplasată într-un parc, ascunzând astfel nivelul real al poluării.

Neajunsurile rețelei naționale de monitorizare România nu a reacționat la măsurători independente care au arătat depășiri semnificative ale limitelor admise de poluare. Rețeaua națională de monitorizare a calității aerului este subdimensionată. Statul român a fost subiectul unei proceduri de infringement din cauza lipsei de date.

Conform lui Mihai Stoica, directorul executiv al 2Celsius, rețeaua de monitorizare a fost intenționat limitată. România a ales să aibă un număr minim de stații de monitorizare, invocând lipsa resurselor sau dezinteresul.

Politica și poluarea În București, 60% din poluarea aerului provine din trafic, cu variații în lunile reci din cauza centralelor de apartament. Politica influențează în mod direct măsurile de reducere a poluării.

În iulie, Guvernul a anunțat aplicarea regulamentelor UE privind zonele cu emisii scăzute. Totuși, proiectul a fost retras din cauza campaniei electorale, având în vedere impactul asupra șoferilor care ar fi obligați să plătească taxe pentru accesul în orașe.

Stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.