Toamna astronomică începe astăzi

Toamna astronomică debutează astăzi. Echinocțiul de toamnă va avea loc pe 22 septembrie, la ora 15:44. Aceste informații sunt oferite de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. În emisfera nordică, durata zilei va scădea. În emisfera sudică, durata zilei va crește.

Punctul echinocțiului de toamnă se numește „punct autumnal”. Acesta se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii cu ecuatorul ceresc. Soarele traversează acest punct, trecând din emisfera nordică în cea sudică.

La această dată, Soarele răsare și apune exact în punctele cardinale est și vest. Astfel, durata zilelor este egală cu cea a nopților, indiferent de latitudine. Excepțiile sunt regiunile polare. În zona polului nord începe lunga noapte polară. La polul sud, Soarele se ivește timp de 6 luni.

În emisfera sudică, 22 septembrie marchează începutul primăverii. La latitudinile României, Soarele va culmina la amiază la 45°. Aceasta este jumătatea distanței unghiulare dintre zenit și orizont. După această dată, durata zilelor va continua să scadă.

Când vom trece la ora de iarnă

România va trece la ora de iarnă pe 26-27 octombrie. La ora 4:00, ora va deveni 3:00. Astfel, ziua de 27 octombrie va fi cea mai lungă din acest an.

În noaptea de 26 spre 27 octombrie, România revine la ora Europei de Est. Aceasta este ora legală română, aplicată din ultima duminică a lunii octombrie. După această dată, România va avea două ore avans față de timpul universal coordonat (UTC).

România se află în fusul orar 2. Timpul legal român se aplică din ultima duminică a lunii octombrie până în martie. Atunci, România trece la ora de vară, iar diferența față de UTC este de trei ore.

Parlamentul European a decis în martie 2019 să renunțe la schimbarea orei. Măsura ar fi trebuit să intre în vigoare din 2021. Decizia trebuie confirmată de parlamentele naționale.

Țările europene au introdus ora de vară în secolul trecut pentru a economisi energie. Uniunea Europeană a adoptat acte legislative pentru a uniformiza aceste schimbări. În 2018, s-a constatat că economiile de energie sunt minore.

În România, ora de vară a fost introdusă prima dată în 1932. Germanii au fost primii care au adoptat ora de vară în 1916. Britanicii au urmat același exemplu în acel an. Alte țări care au introdus ora de vară includ Belgia, Danemarca, Franța, Italia și Suedia.

Hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.