S-au întors „băieții deștepți” din energie

În pragul liberalizării pieței de energie, prețurile cresc. Companiile de trading cumpără electricitate și o vând furnizorilor la un preț mai mare. George Niculescu, președintele ANRE, a subliniat că acest lucru afectează consumatorii. Furnizorii spun că incertitudinea din piață complică achizițiile de energie. Autoritățile nu au luat încă o decizie clară privind liberalizarea pieței.

Niculescu a declarat că furnizorii ar trebui să cumpere electricitate direct de la producători. Acest lucru ar ajuta la asigurarea unor prețuri corecte pentru clienți. Totuși, mulți furnizori cumpără energie de la traderi, ceea ce duce la majorarea prețurilor. Traderii asigură lichiditate, dar o fac cu un cost suplimentar.

Fostul model al pieței de energie între 2005 și 2010 a generat profituri mari pentru traderi. Aceștia erau cunoscuți sub denumirea de „băieții deștepți din energie”. Niculescu a menționat că traderii sunt acum supraimpozitați, limitându-le apetitul pentru tranzacții. Totuși, această impozitare va expira la 31 martie 2025.

Furnizorii dau vina pe instabilitatea din piață

Dana Dărăban, director executiv al ACUE, a explicat că instabilitatea din piață este principala problemă. Aceasta a menționat că nu se știe ce se va întâmpla anul viitor. Ministrul de resort, Sebastian Burduja, a sugerat o posibilă prelungire a plafonării.

Dărăban a adăugat că furnizorii ACUE operează în întreaga regiune și știu cum să tranzacționeze energie. Instabilitatea și lipsa de reglementare corectă sunt probleme actuale. Aceasta a propus o ieșire treptată din piața reglementată către piața liberă.

Consumatorii își pot schimba furnizorii în 24 de ore

Niculescu a subliniat importanța informării consumatorilor despre prețuri. O campanie de informare va fi derulată de ANRE și furnizori. Furnizorii vor fi obligați să ofere detalii despre prețurile contractuale. Aceste informații sunt esențiale pentru deciziile consumatorilor.

Consumatorii pot schimba furnizorii în 24 de ore, similar cu schimbarea operatorului de telefonie mobilă. Niculescu a subliniat că nu toți consumatorii sunt conștienți de această opțiune. ANRE va lansa și o campanie proprie de informare. Instituția caută o companie specializată pentru a desfășura aceste campanii.

Hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.