Țara noastră, campioană la importul acestor fructe

Merele s-au copt, dar producția a fost afectată de căldură. Din cauza vremii, fructele s-au copt mai devreme. De asemenea, lipsa depozitelor pentru păstrarea merelor la temperaturi optime este o problemă. Din această cauză, multe mere vor fi procesate în sucuri și gemuri. Anterior, Ovidiu culegea 20 de tone de mere din livadă. Acum, va obține doar câțiva saci. Vremea a compromis peste 1.500 de pomi din livadă.

„Pierderile sunt semnificative. De la 20 de tone, să culegi 2-3 saci de mere… pierderile se ridică la 25.000 de lei”, afirmă Ovidiu Korponai, producător de mere.

În județul Suceava, producția este ceva mai bună. Totuși, seceta a accelerat coacerea merelor. Căldura excesivă a adus merele mai devreme. Din nou, lipsa depozitelor îi determină pe fermieri să proceseze merele rapid. Acest lucru este benefic pentru fabricile de procesare, care au un an excelent.

Cât costă sucul de mere

„Avem suc de măr cu aronia. Mărul este dulce-acrișor, iar aronia îmbunătățește gustul. Din 30 de kg de mere, obținem 16-17 litri de suc. Anul acesta, punga de 3 litri costă 10 lei. Punga de 5 litri va costa 12-13 lei”, explică Constantin Cozma, administrator de fabrică de procesare.

România produce anual aproximativ 500.000 de tone de mere. Consumul anual este de 650.000 de tone. Prin urmare, importurile sunt necesare pentru a acoperi deficitul. Merele din supermarketuri sunt în mare parte importate din Polonia sau Italia.

Mere românești se găsesc în special în piețe, dar prețurile sunt mai mari decât anul trecut. Merele de import vor avea, de asemenea, prețuri mai mari. Pe măsură ce sezonul rece se apropie, vom importa cantități mai mari pentru a acoperi consumul.

Importurile de fructe au ajuns, în 2023, la aproape 1 miliard de euro.

Observator News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.