Acuzații împotriva marilor companii

Șapte mari companii, inclusiv Amazon, Tesla și Meta, sunt acuzate că subminează democrația. Aceste informații provin dintr-un raport al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC). Companiile sunt acuzate că finanțează criza climatică și încalcă drepturile muncitorilor. Pe lista acestor companii se află Exxon Mobil, Blackstone, Vanguard și Glencore, conform The Guardian.

Raportul ITUC susține că aceste companii susțin financiar mișcări politice de extremă dreapta. De asemenea, ele contribuie la criza climatică și încalcă drepturile sindicale și ale omului. Diviziile de lobby ale acestor companii încearcă să influențeze politica globală. Summitul Națiunilor Unite privind viitorul se desfășoară la New York pe 22 și 23 septembrie.

Amazon, ca al cincilea cel mai mare angajator din lume, are un impact semnificativ asupra comunităților în care operează. Raportul subliniază că Amazon este cunoscută pentru distrugerea sindicatelor și salariile mici. Compania se confruntă cu critici pentru monopolul în comerțul electronic și emisiile mari de carbon. De asemenea, Amazon a fost acuzată de evaziune fiscală și lobby agresiv.

Compania a fost criticată pentru ratele ridicate de accidentare ale lucrătorilor din SUA. A contestat constituționalitatea Comisiei Naționale pentru Relații de Muncă (NLRB) și a încercat să anuleze legislația muncii în Canada. Amazon a refuzat să participe la audieri în Parlamentul European și a evitat negocierile cu sindicatele din Germania.

Încălcări ale drepturilor omului

Tesla a fost acuzată de opoziția anti-sindicală în SUA, Germania și Suedia. Compania se confruntă cu critici pentru încălcările drepturilor omului din lanțurile sale de aprovizionare. Elon Musk, CEO-ul Tesla, este cunoscut pentru opoziția sa față de sindicate și democrație. Musk a susținut lideri politici de extremă dreapta, precum Donald Trump și Narendra Modi.

Raportul menționează și Meta, cea mai mare companie de social media, pentru rolul său în propagarea extremismului. Meta este acuzată că facilitează propagande și mișcări de extremă dreapta. De asemenea, compania a fost criticată pentru eforturile sale de lobby împotriva legislației de reglementare a confidențialității datelor.

Glencore, cea mai mare companie minieră din lume, este acuzată de finanțarea campaniilor împotriva comunităților indigene. Blackstone a fost citată pentru finanțarea mișcărilor politice de extremă dreapta. De asemenea, Blackstone investește în proiecte legate de combustibilii fosili și defrișări.

Vanguard este inclus în raport din cauza finanțării companiilor antidemocratice. ExxonMobil este acuzată de finanțarea cercetărilor anti-climat. Todd Brogan, de la ITUC, a declarat că lucrătorii sunt copleșiți de lobby-ul corporatist.

Necesitatea unei reacții internaționale

Brogan a subliniat că acest fenomen este despre putere și cine o deține. Fără organizare, lucrătorii vor pierde influența asupra ordinii de zi. Aceste corporații multinaționale devin mai puternice decât statele și nu au responsabilitate democratică.

ITUC include afiliati din 169 de națiuni, reprezentând 191 de milioane de lucrători, inclusiv din România. În 2024, 4 miliarde de oameni vor participa la alegeri. Federația face apel pentru un tratat internațional care să responsabilizeze corporațiile pentru respectarea drepturilor omului.

Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.