Inspectoratul General al Poliției Române emite avertizări pentru angajați

Autoritățile române adoptă măsuri preventive din cauza riscului de inundații. Un document intern al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) solicită angajaților să deconecteze echipamentele tehnice.

„Având în vedere avertizările meteorologice pentru perioada 27.09.2024 – 29.09.2024, furtuna «Ashley», un ciclon format din aer polar maritim, va traversa România”, se arată în document.

Epicentrul furtunii va ajunge în București pe 29 septembrie. Șefii structurilor IGPR sunt rugați să informeze lucrătorii să închidă ferestrele la finalul programului pentru a evita pagubele.

De asemenea, toate echipamentele IT&C trebuie deconectate pentru a preveni deteriorarea acestora din cauza posibilelor întreruperi de energie electrică.

Măsuri suplimentare cerute de ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a condus o ședință de urgență pentru pregătirea autorităților față de vremea severă. El a cerut măsuri rapide pentru a diminua impactul viiturilor iminente.

Fechet a subliniat necesitatea alertării instituțiilor subordonate Ministerului Mediului pentru a monitoriza situația hidrometeorologică. Acestea trebuie să intervină rapid în zonele deja afectate de inundații, precum Galați și Vaslui.

Autoritățile locale sunt responsabile de decolmatarea cursurilor de apă și de curățarea șanțurilor pentru a facilita curgerea apei. Primarii trebuie să identifice persoanele vulnerabile care ar putea necesita evacuare rapidă.

Deținătorii depozitelor de deșeuri industriale și iazurilor de decantare trebuie să asigure funcționalitatea sistemelor de colectare a apelor.

Coduri de avertizare pentru inundații și furtuni

ANM a emis avertizări de Cod Galben și Cod Portocaliu pentru ploi torențiale și furtuni, valabile până la 30 septembrie. Acestea acoperă zone mari din țară, inclusiv râurile din bazinele hidrografice Mureș, Olt, Vedea și altele.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a actualizat codurile hidrologice, avertizând asupra riscului de inundații majore. Codurile sunt valabile în intervalele 29 – 30 septembrie și acoperă râuri din Transilvania, Muntenia, Moldova și Dobrogea.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat suplimentarea forțelor de intervenție în zona Galați. Aproximativ 1000 de pompieri sunt pregătiți pentru evacuare preventivă în zonele cu risc major de inundații.

ANM emite avertizări meteo pentru întreaga țară

ANM a emis avertizări de Cod Galben, valabile din 28 septembrie, pentru instabilitate atmosferică și averse puternice în vestul și nord-vestul țării. Vântul va atinge viteze de 50-60 km/h, iar izolat pot apărea grindină și vijelii.

Pentru intervalul 29 septembrie, un nou Cod Galben avertizează asupra ploilor și intensificărilor vântului în majoritatea regiunilor. Cantitățile de apă vor atinge 25-40 l/mp, iar local chiar peste 50 l/mp. În Moldova și estul Munteniei, rafalele de vânt pot depăși 70 km/h.

Hotnews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.