Pensiunea din Vaslui cu încasări record: peste 330.000 de euro într-o lună

O pensiune din Vaslui a înregistrat încasări record de peste 330.000 de euro. Aceasta se află într-o zonă rurală, fără atracții turistice. Pensiunea a reușit să atragă clienți din întreaga lume. Procurorii suspectează o fraudă bancară din cauza plăților exorbitante pentru cazare.

Pensiunea agroturistică „La Nea Vasile” a avut plăți neobișnuit de mari. Acestea variau între 12.000 și 45.800 lei pentru câteva nopți. Procurorii au deschis o anchetă, acuzând proprietarii de „fraudă bancară de proporții”.

Ancheta subliniază că nu este credibil ca un client să efectueze o astfel de plată. Prejudiciul estimat de procurori este de 1.665.225 lei. Proprietarii afirmă că turiștii „veneau cu autocarele”.

La Tribunal, unul dintre proprietari a recunoscut acuzațiile. Procesul a fost finalizat de aproape un an, dar sentința nu a fost pronunțată.

Tranzacții suspecte și începuturi promițătoare

Pensiunea a efectuat 79 de tranzacții fără prezența fizică a cardului. Banii au fost rapid transferați în conturile proprietarilor. Totul a început cu un POS. Într-o zonă săracă, doi soți din Vaslui au deschis pensiunea „La Nea Vasile”.

După încasări modeste la început, pensiunea a obținut peste 330.000 de euro în noiembrie 2018. Aceasta este situată pe drumul european E581, între satele Bădeana și Tutova. Pensiunea are o capacitate de 30 de locuri.

Pensiunea este administrată de SC KatLaris SRL, înființată în 2017. Asociați sunt Larisa Munteanu Toniță și soțul ei, Cătălin Claudiu Toniță Munteanu. Cătălin a solicitat un aparat POS de la Raiffeisen, invocând nevoia de colaborare cu Booking.com.

În octombrie 2018, contractul a fost semnat de soția sa. Larisa a estimat o valoare medie de 200 lei per operațiune. Pe 12 noiembrie 2018, POS-ul a fost instalat, având funcția de preautorizare activată.

Creșterea încasărilor și acuzațiile de fraudă

După instalarea POS-ului, încasările au crescut rapid. Între 23 noiembrie și 20 decembrie 2018, au fost efectuate 79 de operațiuni fără prezența fizică a cardului. Acestea au totalizat 1.563.197,10 lei, cu plăți între 100 lei și 54.680 lei.

Turiștii proveneau din toată lumea: SUA, Hawaii, Emiratele Arabe Unite și altele. Sumele au fost transferate în conturile personale ale soților. Ulterior, băncile au declarat tranzacțiile frauduloase. Raiffeisen Bank a sesizat poliția.

Proprietarii au negat acuzațiile de fraudă inițial. Ei au afirmat că banii proveneau de la clienți recomandați de un potențial cumpărător al pensiunii. „Clienții veneau cu autocare din Republica Moldova”, a spus Claudiu Cătălin Munteanu Toniță.

Deficiențe în apărarea proprietarilor

Larisa Munteanu Toniță a recunoscut încasările mari, dar nu a precizat sursa acestora. Pensiunea are zece camere, iar o noapte de cazare costă între 250 și 300 de lei. Procurorii consideră declarațiile ca fiind neconvingătoare și lipsite de logică.

Soții Cătălin și Larisa Munteanu Toniță sunt acuzați de fraudă informatică și spălare de bani. SC KatLaris SRL a fost de asemenea pusă sub acuzare. După dobândirea calității de inculpați, cei doi au exercitat dreptul la tăcere.

În instanță, soții au contestat ancheta. Tribunalul Vaslui și Curtea de Apel Iași au validat-o. Procurorii au subliniat că tranzacțiile frauduloase au fost realizate fără prezența fizică a cardului.

Declarații incriminatoare

Procurorii afirmă că nu este credibil ca un client să plătească sume exorbitante pentru o noapte de cazare. Cătălin Munteanu a recunoscut faptele în fața judecătorilor. El a declarat că știa că acțiunile lor erau ilegale.

Deși cercetarea judecătorească s-a finalizat, pronunțarea sentinței a fost amânată. Pensiunea „La Nea Vasile” a fost închisă de ISU Vaslui. Motivul a fost neîndeplinirea condițiilor de securitate la incendiu.

Adevărul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.