Se schimbă legea pentru proprietarii de terenuri

Legea privind terenurile agricole revine pe agenda Parlamentului. Noua lege prevede o durată minimă de 7 ani pentru contractele de arendă. Scopul principal este protecția investițiilor agricole pe termen lung. Actul normativ se află în stadiul de proiect, urmând să fie votat.

Ce presupune legea

Prima variantă a proiectului nu a fost declarată constituțională din motive procedurale. A doua variantă a fost respinsă de camerele Parlamentului. În prezent, proiectul a primit raport favorabil din partea comisiilor de specialitate. Votul final este așteptat în Camera Deputaților. Proiectul este propus de social-democrați și păstrează termenul de 7 ani pentru contractele de arendă. Această durată se aplică și în cazul vânzării terenului sau al decesului proprietarului. Contractul de arendă poate înceta înainte de termen doar dacă arendașul nu achită suma datorată sau intră în faliment. Legea interzice subarendarea, cu excepția schimburilor între arendași.

Reacția opoziției

Primele versiuni ale legii au fost contestate de opoziție. Aceștia au susținut că prevederile încalcă dreptul la proprietate, motiv pentru care au fost contestate la Curtea Constituțională. PSD a argumentat că măsurile asigură predictibilitate și permit investițiile pentru îmbunătățirea terenurilor. Cu toate acestea, proiectul a fost respins în Senat la începutul lunii trecute. Proiectul a primit rapoarte pozitive de la Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social, și comisiile Camerei Deputaților.

Legea Arendei modificată a fost respinsă în Camera Deputaților pe 9 aprilie 2024, la votul final, cu două voturi lipsă. Forma inițială fusese deja declarată neconstituțională de Curtea Constituțională pe 3 octombrie 2023.

Romania TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.