Decizia CJUE în favoarea transportatorilor români
Ministerul Afacerilor Externe a anunţat decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Aceasta a dat câştig de cauză României. CJUE a anulat prevederea din Pachetul Mobilitate I, care impunea transportatorilor să revină la bază la fiecare 8 săptămâni. Decizia vine în sprijinul operatorilor de transport din România și Europa de Est.
„Prin hotărârea dată, instanţa UE a anulat această prevedere. Statul român a fost reprezentat de Agentul Guvernamental pentru CJUE, ajutat de juriștii Serviciului Contencios UE”, arată comunicatul MAE.
Acțiune inițiată în 2020
Acțiunea la CJUE a fost inițiată în 2020, ca parte din eforturile României de a elimina reglementările care afectează competitivitatea. România a intervenit și în susținerea acțiunilor altor 6 state membre: Lituania, Bulgaria, Cipru, Ungaria, Malta și Polonia.
Reacția fostului comisar Adina Vălean
Fostul comisar european pentru Transporturi, Adina Vălean, a comentat decizia CJUE. Ea a spus că hotărârea confirmă că prevederea impusă transportatorilor era ilegală.
„Curtea a confirmat ceea ce am susținut de la începutul mandatului meu. Obligația de întoarcere a vehiculelor la opt săptămâni este ilegală. Pachetul Mobilitate a fost primul dosar din mandatul meu de comisar și m-am opus ferm acestei măsuri”, a declarat Vălean.
Ea a comandat un studiu în 2021 care a arătat că măsura ar crește emisiile de CO₂ cu 4,6%. De asemenea, ar provoca întârzieri mai mari la granițele non-Schengen.
Impactul deciziei asupra transportului rutier
Adina Vălean a subliniat că industria transportului rutier din Europa de Est este foarte competitivă. Aceasta este esențială pentru dezvoltarea economică a regiunii. În România, sectorul transporturilor rutiere de mărfuri a generat în 2023 o valoare estimată de 17 miliarde de euro.
„Decizia reprezintă o victorie importantă pentru transportatorii din România și Europa de Est”, a spus Vălean.