România pierde milioane din PNRR din cauza conducerii companiilor de stat

Guvernul României estimează pierderi de până la 500 de milioane de euro din tranșa a treia de plată din PNRR. Motivul principal este nerealizarea reformei managementului în companiile energetice de stat.

Critici privind managementul companiilor energetice

Comisia Europeană consideră că anumite numiri în consiliile de administrație din companii ca Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz și Transelectrica sunt incompatibile. De asemenea, procedurile de selecție nu au fost suficient de transparente. Un exemplu este numirea în conducerea companiilor a unor persoane care fac parte din comitetul de nominalizare și remunerare.

Guvernul nu intenționează să schimbe legislația guvernanței corporative sau să rezilieze contractele celor considerați incompatibili de Comisia Europeană. Deși suma pierdută ar putea fi foarte mare, de 500 de milioane de euro, demiterea persoanelor incompatibile ar costa doar 5-6 milioane de euro.

Noi numiri problematice

În ciuda problemelor recunoscute de Comisia Europeană, Guvernul continuă să facă numiri cu probleme. Recent, Transelectrica a anunțat noi membri în Directorat, între care Florin-Cristian Tătaru și Victor Moraru, apropiați ai unor lideri politici. Procedura de selecție a fost considerată viciată de Corpul de Control al Primului Ministru și va fi reluată.

Impactul asupra PNRR

Ministrul Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a recunoscut pierderile și a menționat că sunt trei jaloane în discuție cu Comisia Europeană. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că selecția managerilor din companiile energetice nemulțumește Bruxelles-ul. În timp ce discuțiile continuă, Guvernul nu face pași clari pentru rezolvarea problemelor.

Reformele din sectorul energetic

Reforma pieței de energie electrică, îmbunătățirea guvernanței corporative și reducerea intensității energetice fac parte din cerințele de plată ale PNRR. În ciuda presiunii, Ministerul Energiei nu recunoaște public problemele și susține că documentele necesare au fost transmise Comisiei Europene pentru evaluare.

Hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.