Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie 2025

Salariul minim brut va ajunge la 4.100 de lei începând cu 1 ianuarie 2025, conform unei legi aprobate de Senat. Legea, care urmează să fie votată în Camera Deputaților, se referă la salariul minim european.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a explicat că salariul minim brut pe țară va fi actualizat anual. Actualizarea va depinde de puterea de cumpărare, salariile generale și productivitatea muncii.

Legea transpunea în legislația națională Directiva UE privind salariile minime adecvate în Uniune. Salariul minim ar urma să crească la cel puțin 4.100 de lei brut, adică aproximativ 2.450 de lei net. Comparativ, salariul net actual este de 2.363 de lei.

Veniturile vor fi ajustate anual în funcție de puterea de cumpărare și salariile generale. Ministrul a adăugat că salariul minim nu va fi mai mic de 50% din câștigul salarial mediu brut.

Proiectul de lege include măsuri pentru întărirea rolului sindicatelor și patronatelor. De asemenea, Inspecția Muncii va putea controla mai frecvent firmele cu probleme.

Firmele care nu respectă salariul minim vor fi sancționate cu amenzi de la 3.000 la 5.000 de lei, pentru fiecare persoană afectată. Proiectul de lege va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, iar termenul pentru adoptare tacită este 27 octombrie.

Jurnalul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.