Exercițiu de antrenament pentru rezerviști

Românii care au făcut armata sunt chemați la un exercițiu de antrenament. Acesta se va desfășura între 14-18 octombrie 2024. Exercițiul are loc în județele Buzău și Ialomița. Activitatea se numește „Exercițiul de antrenament pentru evaluarea rezervei-MOBEX BZ-IL 24”.

La acest exercițiu sunt chemați doar cei care au satisfăcut serviciul militar. De asemenea, este necesar să dețină grad militar în rezervă. Autoritățile afirmă că exercițiul nu este influențat de situația de securitate din apropierea României. Aceasta a fost o precizare a Centrului Militar Județean (CMJ) Ialomița. CMJ a subliniat că nu există motive de îngrijorare.

Exercițiul a fost aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. În cadrul exercițiului, se vor verifica și antrena structuri ale Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

„La acest exercițiu sunt chemați doar cetățenii care au satisfăcut serviciul militar. Cei care nu au satisfăcut stagiul militar nu sunt chemați. Cadrele militare în rezervă au obligații militare până la 63 de ani. Soldații și gradații în rezervă au obligații militare până la 55 de ani. Rezerviștii trebuie să participe la antrenamente și exerciții de mobilizare. Acestea sunt solicitate de structurile cu atribuții în domeniul apărării. Chemările sunt emise de CMJ Buzău și înmânate rezerviștilor de structurile MAI”, a declarat CMJ Ialomița.

Rezerviștii care participă la exercițiu și au domiciliu în altă localitate beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport.

Obligațiile angajatorilor și consecințele neprezentării

Angajatorii trebuie să asigure prezența salariaților care sunt rezerviști. Aceștia trebuie să acorde un concediu suplimentar plătit în ziua participării la exercițiu.

Exercițiul este planificat și organizat pe timp de pace. De asemenea, nu este influențat de situația de securitate din proximitatea României.

„Cetățenii din județul Buzău trebuie să știe că activitatea nu este influențată de situația de securitate. De asemenea, nu există motive de îngrijorare”, a declarat CMJ. Rezerviștii sunt așteptați la sediul unităților unde sunt încadrați. În anumite unități, va exista un program de instruire de 8-10 ore.

Autoritățile avertizează că refuzul de a primi ordinul de chemare constituie contravenție. De asemenea, neprezentarea la exerciții și antrenamente de mobilizare este sancționată. Amenda variază între 8 puncte și 16 puncte, respectiv între 2 puncte și 6 puncte, conform legii 446/2006.

Adevărul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.