Suspendarea parțială a plăților din PNRR – Decizie oficială a Comisiei Europene
Comisia Europeană a propus suspendarea parțială a plăților către România prin PNRR. Documentul emis marți arată că evaluarea preliminară a celei de-a treia cereri de plată a fost finalizată. Propunerea de suspendare vine după ce Guvernul României nu a îndeplinit șase jaloane.
Trei dintre aceste jaloane se referă la numirile pe preferințe, fără transparență, la șefia unor companii precum CFR, Metrorex și Nuclearelectrica. De asemenea, suma care ar urma să fie suspendată nu a fost precizată oficial. Surse guvernamentale au estimat că e vorba de aproximativ 1,1 miliarde de euro din 2,7 miliarde solicitate.
Jaloanele neîndeplinite și impactul asupra României
Trei dintre jaloanele picate țin de reforma guvernanței corporative la companiile de stat. Alte două sunt legate de investițiile în transporturi, iar unul vizează impozitarea microîntreprinderilor. România are la dispoziție o lună pentru a trimite observațiile sale către Comisia Europeană. Dacă aceste jaloane nu sunt îndeplinite satisfăcător, o parte din plată va fi suspendată.
În cazul în care observațiile României nu vor schimba evaluarea Comisiei, plățile rămase vor fi suspendate. Celelalte 62 de jaloane au fost considerate satisfăcătoare, dar cele șase neîndeplinite cântăresc foarte greu.
România va avea apoi șase luni pentru a îndeplini jaloanele restante. Dacă la finalul acestei perioade Comisia va fi satisfăcută de progrese, suspendarea va fi ridicată și plățile reluate.
Avertismentele Comisiei și reacțiile autorităților
Comisia Europeană a avertizat încă din iunie că modul în care sunt făcute numirile la companiile de stat este problematic. Lipsa măsurilor pentru îmbunătățirea guvernanței corporative, în special în sectorul energetic, poate duce la pierderea a sute de milioane de euro. În scrisoarea din iunie, Comisia a menționat opt companii energetice și cinci de transport, inclusiv CFR și Metrorex.
Unii membri din comitetele de selecție erau și candidați sau făceau parte din consiliile de administrație. Aceste conflicte de interese au dus la o serie de demisii, inclusiv cea a președintelui Consiliului de Administrație al Metrorex, Mihai Barbu. Acesta a afirmat că nu dorește să fie responsabil pentru pierderea fondurilor din PNRR.
Microîntreprinderile și metroul din Cluj, alte jaloane problematice
Un jalon neîndeplinit se referă la scăderea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi. Comisia cere reducerea pragului de la 500.000 euro la 88.500 euro. În acest caz, România riscă să piardă 300 de milioane de euro.
De asemenea, construirea metroului din Cluj este un alt jalon problematic. Valoarea licitației pentru lucrările de construcție nu a fost actualizată în conformitate cu regulile europene. Astfel, investiția de 300 de milioane de euro ar putea fi exclusă din PNRR.
Managementul la companiile de stat, o problemă majoră
Un alt jalon neîndeplinit este legat de Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP). Premierul Marcel Ciolacu a declarat că procedura de selecție va fi reluată în curând. Jalonul prevede numirea transparentă a conducerii AMEPIP, iar actuala conducere și-a dat deja demisia.
Reforma managementului la companiile energetice de stat este esențială pentru a nu pierde sute de milioane de euro din tranșa a treia de plată din PNRR.