Curtea Constituțională discută sesizarea privind „Legea fugarilor”

Curtea Constituțională va discuta marți sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție. Aceasta se referă la „Legea fugarilor”. Discuția a fost amânată de mai multe ori.

Înalta Curte a contestat la CCR modificarea Legii 286/2009 privind Codul penal. Camera Deputaților a adoptat această lege pe 29 noiembrie 2023. Legea prevede că persoanele condamnate definitiv trebuie să se prezinte la Poliție. Termenul pentru prezentare este de șapte zile. Cei care nu respectă termenul vor fi considerați evadați. Aceștia riscă o pedeapsă între 6 luni și 3 ani de închisoare.

Instanța Supremă consideră că legea încalcă dreptul la un proces echitabil. De asemenea, se încalcă și dreptul la libertate individuală.

„Evadarea din starea legală de reținere sau de detenție se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.” Pedeapsa crește dacă evadarea este comisă prin violență sau arme. În acest caz, pedeapsa este de la 1 an la 5 ani. De asemenea, se poate dispune interzicerea exercitării unor drepturi.

Se consideră evadare în următoarele situații:

a) Neprezentarea nejustificată la locul de detenție.
b) Părăsirea fără autorizare a locului de muncă.
c) Nerespectarea obligației de a nu părăsi imobilul în cazul arestului la domiciliu.

Proiectul de lege stipulează că persoanele condamnate pe viață care nu se prezintă la Poliție în termen de 7 zile sunt considerate evadați.

Pedeapsa pentru evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată.

Printre persoanele condamnate care au reușit să fugă se numără Sorin Oprescu, Alina Bica și Mario Iorgulescu. Italia și Grecia sunt destinațiile preferate de aceștia.

G4Media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.