Scăderea prețurilor apartamentelor în România

Prețurile apartamentelor ar putea scădea cu peste 50%
Radu Georgescu estimează că prețurile apartamentelor din România vor scădea cu peste 50%. El crede că o nouă criză imobiliară, mai mare decât cea din 2008, se apropie. Economistul subliniază că prețurile locuințelor au crescut exagerat în ultimii 20 de ani.

Comparația prețurilor apartamentelor din trecut și prezent
Georgescu a cumpărat un apartament în 2000 cu doar 6.000 de dolari, când salariul său era de 500 de dolari. Atunci, un apartament de două camere echivala cu 12 salarii anuale. În prezent, același apartament costă 100.000 de euro, ceea ce echivalează cu salariul pe 10 ani al unui contabil junior. Economistul consideră că prețurile sunt extrem de mari comparativ cu veniturile actuale.

Creditul ipotecar și impactul asupra prețurilor

Efectul creditelor ipotecare asupra prețurilor
Georgescu consideră că introducerea creditului ipotecar a avut un impact major asupra pieței imobiliare. Băncile au oferit credite mari cu dobânzi pe termen lung, crescând prețurile locuințelor. Cei care au luat credite au ajuns să plătească dublul prețului apartamentului din cauza dobânzilor.

Creșterea nejustificată a prețurilor apartamentelor
Prețul apartamentului lui Georgescu, de 6.000 de dolari în 2000, a ajuns la 40.000 de euro în 2006, o creștere atribuită creditului ipotecar. El consideră că această creștere nu este rezultatul unei piețe sănătoase, ci al unei „bule imobiliare” susținute de credite.

Spargerea bulei imobiliare

Bula imobiliară și efectele sale
Georgescu crede că piața imobiliară este susținută de tinerii care cumpără locuințe prin credite. Banii din aceste credite umflă artificial prețurile locuințelor. În 2008, soldul creditelor imobiliare era de 20 miliarde lei, dar acum a ajuns la 110 miliarde lei.

Băncile și stoparea creditelor imobiliare
Primele cinci bănci din România au stopat acordarea creditelor către dezvoltatorii imobiliari. Georgescu avertizează că, dacă sectorul imobiliar se prăbușește, băncile vor avea mari probleme. Aproximativ 40% din sectorul bancar este expus creditelor imobiliare.

Romania TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.